Frisse Start - Dag 29

 

Een glaasje om het weekend in te luiden of te proosten op een goede vriendschap: alcohol drinken is voor velen een geaccepteerd verschijnsel, ondanks dat we best weten dat het niet direct goed voor ons is.

Ontbijt

 

Rijstwafel met kipfilet en avocado

  • 0.5 el mayonaise
  •  tl wasabi
  • 2  rijstwafels
  • 4 plakken kipfilet
  • 1  avocado's
  •  bak alfalfa

Meng in een kom de mayonaise met de wasabi. Besmeer de rijstwafels met de wasabi-mayonaise. Verdeel de kipfilet over de rijstwafels. Halveer de avocado’s in de lengte, verwijder de pit en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in repen. Verdeel de avocado over de kipfilet. Strooi een beetje zout en versgemalen peper over de avocado. Verdeel de alfalfa erover.


 

Gerookte makreelsalade op een pitabroodje

  • 1.5  gerookte makreelfilets
  • 1.5 takjes peterselie
  • 0.5 tl kappertjes
  • 1 el kwark
  • 0.5  citroen
  • 0.5  appel, Granny Smith
  • 2  volkoren pitabroodjes

Extra nodig

  • broodrooster

 

Lunch

  • Pluk de makreelfilets van de graad en huid. Hak de peterselie fijn. Meng de makreel met de peterselie, kappertjes en de kwark.
  • Rasp de citroen en meng de rasp erdoor.
  • Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Snijd de appel in fijne reepjes.
  • Rooster de pitabroodjes in de broodrooster.
  • Snijd de broodjes open, beleg met de makreelsalade en bestrooi met de reepjes appel.

 

Tussendoor

 

Snelle champignonfrittata

  • 0.5  ui
  • 125 g gemengde paddenstoelen
  • 0.5 el olijfolie
  • 0.5 tl gedroogde tijm
  • 2.5  eieren
  • 50 ml melk

Pel en snipper de ui. Snijd de paddenstoelen grof. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en paddenstoelen 2 minuten. Voeg de tijm toe en bak nog circa 2 minuten tot het vocht verdampt is. Kluts de eieren en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Giet de eieren bij de paddenstoelen en zet het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat circa 10 minuten stollen. Serveer warm of koud.


 

Raapstelenrisotto met frisse kabeljauw

  • 450 ml water
  • 1  groentebouillonblokje
  • 0.5  ui
  • olijfolie om in te bakken
  • 150 g risotto
  • 50 ml witte wijn
  • 1 bosjes raapstelen
  • 100 g doperwten
  • Parmezaanse kaas
  • 2  kabeljauwfilets à 75 g
  • 0.5  citroen
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 0.5 el kappertjes
  • 5 ml balsamicoazijn
  • 15 ml olijfolie extra vierge

Extra nodig

  • keukenpapier

 

Diner

Raapstelenrisotto

  • Breng een pan met het water en de groentebouillonblokjes aan de kook.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwarm een scheutje olie in een hapjespan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de rijst toe en bak circa 2 minuten mee tot de rijst glazig begint te worden.Schenk de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut inkoken. Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en gaar de rijst in circa 20 minuten. Roer regelmatig goed door.
  • Maak de raapstelen schoon en snijd grof door. Roer de raapstelen door de risotto.
  • Rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en voeg de doperwten toe. Warm de risotto goed door en breng op smaak met versgemalen peper.

Kabeljauwfilet

  • Dep de kabeljauwfilets droog met keukenpapier. Bestrooi de kabeljauwfilets met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilets om en om in circa 8 minuten goudbruin en gaar.
  • Halveer de citroen. Knijp een helft van de citroen uit boven de pan. Snijd de andere helft in partjes.

Olie

  • Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
  • Snijd de kappertjes fijn.
  • Meng in een kom de zongedroogde tomaten, kappertjes, balsamicoazijn en de olijfolie extra vierge. Breng op smaak met een beetje zout.

Serveren

  • Verdeel de raapstelenrisotto over borden. Leg de kabeljauwfilet op de risotto en lepel de olie eroverheen. Serveer er een citroenpartje bij.

 



Dagopdracht:
Ontwijk de man met de hamer: spijker je kennis over drank bij

Waarom?
Elk jaar beginnen vele mensen met een tijdelijke alcoholonthouding. In 2014 meldden duizenden mensen zich aan voor Dry January, een maand lang ‘droog’ voor het goede doel. Prima idee natuurlijk, maar tijdelijke veranderingen, kuren of onthoudingen hebben geen blijvende voordelen voor je lichaam. Beter is om structureel bewuste keuzes te maken. Daarom op deze Thirsty Thursday: allerhande alcohol-trivia!*

*Ook bruikbaar als prima feitjes om je vrienden mee te vermaken tijdens een borrelavond
  • Mannen kunnen over het algemeen beter tegen alcohol, omdat zij gemiddeld groter zijn, meer lichaamsvocht hebben en minder lichaamsvet. Jongeren hebben ook meer lichaamsvocht in hun lichaam dan ouderen, en kunnen daardoor ook iets meer hebben.
  • Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in je bloed terecht. Zodra het de hersenen bereikt, kun je licht in je hoofd worden, spraakzamer en uitbundiger.
  • Alcohol is een giftige stof voor het lichaam. De lever breekt giftige stoffen af. Gemiddeld genomen kun je ongeveer één standaardglas met alcohol per uur afbreken. Ook als je meer glazen per uur drinkt, het tempo waarmee alcohol afgebroken wordt blijft gelijk. Door tussendoor te eten of water te drinken, vertraag je de alcoholopname in de bloedbaan.
  • Alcohol levert calorieën op. Het zijn echter calorieën zonder voedingswaarde, dus je krijgt er geen productieve energie van. Bovendien remt alcohol de verbranding van vet. Als je aan je gewicht wilt denken, moet je dus echt uit de buurt van alcoholische drankjes blijven.
  • Uit onderzoek blijkt dat ‘piekdrinkers’ meer problemen met hun gezondheid kunnen verwachten dan ‘regelmatig-een-beetje-drinkers’, zeker op de lange termijn. Piekdrinkers zijn mensen die af en toe 6 of meer glazen alcoholische drankjes achter elkaar nuttigen.



Maak jouw eigen website met JouwWeb