Frisse Start - Dag 19

Liefde gaat door de maag, maar eerst nog langs de mond. Daar ontstaat smaak en begint de reis van een heerlijk hapje door ons lichaam.

Ontbijt

Zuurdesem met roerei

  • 4 sneetjes zuurdesem
  • olijfolie om in te bakken
  • 6  zongedroogde tomaten
  • 2  eieren
  • 0.5 bos bladpeterselie
  • 50 g parmaham

Extra nodig

  • grillpan

Verwarm een grillpan. Besprenkel de sneetjes zuurdesem met olijfolie en gril om en om krokant. Snijd de tomaten in reepjes. Pluk en hak de peterselie fijn. Breek de eieren in een pan. Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Roer de eieren los met een garde en laat al roerend met een spatel op laag vuur stollen. Breng op smaak met de helft van de peterselie. Verdeel het roerei over de sneetjes zuurdesem. Leg daarop de parmaham en bestrooi met de tomaten en de rest van de peterselie.


 

Broodje met brie en smeuïge walnotenpasta

  • 100 g walnoten
  • zonnebloemolie
  • 0.5 tl sambal oelek
  • 2  speltboterhammn
  • 50 g brie
  • 50 g veldsla
  • 1 el honing
  • 1 tl sherryazijn

Extra nodig

  • vijzel

 

Lunch

  • Verwarm een koekenpan.
  • Rooster de walnoten circa 3 minuten gelijkmatig in de droge koekenpan.
  • Vijzel de walnoten met een scheutje olie en de sambal tot een smeuïge pasta.
  • Snijd de broodjes open besmeer de twee helften met de walnotenpasta.
  • Verdeel de brie over de broodjes. Leg op de brie wat veldsla. Meng de honing met de sherryazijn en bedruip de broodjes ermee.

Tip: ook lekker met een beetje jam in plaats van sambal.


 

Tussendoor

(10 Stuks)

Suikervrije granen-speculaaskoekjes

  • 50 g rijstmeel
  • 20 g havermout
  • 20 g amandelpoeder
  • 10 g lijnzaad
  • 20 g kokosolie
  • 0.5 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zout
  • 1  banaan
  • 3 el ahornsiroop

Extra nodig

  • bakpapier

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Meng rijstmeel, havermout, amandelpoeder, lijnzaad, kokosolie, bakpoeder, speculaaskruiden en zout met elkaar in een kom. Pureer de banaan met de ahornsiroop en kneed dit door de droge ingrediënten. Rol het deeg uit tussen bakpapier tot circa 5 millimeter dun. Snijd het deeg in een vorm naar keuze (of gebruik uitsteekvormpjes) en bak ze in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Tip: Bewaar de koekjes circa 3 dagen in een dichte afgesloten bak.


 

Griekse quinoa-salade

  • 150 g quinoa
  • 0.5  komkommer
  • 0.5  rode ui
  • 2  pomodori tomaten
  • 1  kropjes little gem
  • 50 g zwarte pitloze olijven
  • 50 g feta
  •  bosje munt
  • olijfolie extra vierge
  • 150 g kipfilet
  • 0.5 el rode wijnazijn
  • olijfolie om in te bakken

Extra nodig

  • keukenpapier
  • bakpapier
  • grillpan

 

Diner

Griekse quinoasalade

  • Spoel de quinoa af. Kook de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Snijd de komkommer in de lengte door vieren. Snijd de komkommer in blokjes.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Snijd het kontje van de little gem en snijd de little gem in reepjes.
  • Halveer de olijven.
  • Verbrokkel de feta.
  • Pluk en snijd de munt fijn.
  • Meng in een grote kom de quinoa, komkommer, ui, tomaten, little gem, olijven,  feta, munt, een scheutje rode wijnazijn en een scheutje olijfolie extra vierge. Breng het geheel op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Gegrilde kipfilet

  • Verwarm de grillpan voor.
  • Dep de kipfilet, indien nodig, droog met keukenpapier. Snijd de kipfilet open. Leg de kipfilet tussen twee vellen bakpapier. Sla de kipfilet plat met een pan. Bestrijk de kipfilet met een beetje olie en gril in circa 6 minuten aan beide kanten een ruitmotief. Grill de kip eventueel iets langer als hij nog niet gaar is. Bestrooi de kipfilet met een beetje zout en versgemalen peper. 

Serveren

  • Verdeel de Griekse quinoasalade over borden en verdeel de gegrilde kipfilet erover.


Dagopdracht:
Neem de tijd om te kauwen

Waarom?
Reden 1: Je geniet langer van de smaak. Dat heeft jouw met liefde bereide maaltijd verdiend.
Reden 2: Terwijl je kauwt, begint al een gedeelte van het spijsverteringsproces. Enzymen komen vrij en zorgen ervoor dat je voedsel verteerd kan worden. Ook wordt het voedsel op de juiste temperatuur gebracht.
Reden 3: In je mond wordt je voedsel ‘herkend’, zodat je lichaam goed kan bedenken hoe het verwerkt dient te worden.
Reden 4: Als je rustig eet, hebben je hersenen langer de tijd om te registreren dat je eet en dus om je een verzadigd gevoel te geven, zodat jij niet te veel eet.

Als je slecht of kort kauwt, loop je al deze voordelen mis.

To do:

  • Neem niet te grote happen.
  • Kauw elke hap 20 keer. Tel mee! In het begin lijkt dit misschien belachelijk, maar je zult merken dat je er vanzelf aan went.
  • Probeer loos kauwen, zoals op kauwgom, te vermijden.
  • Drink je smoothies of sapjes in plaats van een maaltijd of om voedingsstoffen binnen te krijgen? Eet er dan wat ongebrande ongezouten noten bij, zodat je toch kauwt.