Frisse Start - Dag 1
Klaar voor de start? We gaan beginnen met een nieuw jaar, en dat doen we fris. Jij hebt je opgegeven voor de 24Kitchen Frisse Start en ontvangt daarom vanaf vandaag de hele maand elke dag tips en inspiratie om het jaar goed te beginnen. We trappen af met water: helder en toegankelijk (en wellicht heel erg noodzakelijk na je gezellige feestje gisteravond?).
Avocado-banaanontbijtshake
Ingrediënten:
0,5 banaan
0,5 avocado
125 gr blauwe bessen
1 el chiazaad
200 ml cranberrysap
extra nodig: blender
- Pel en snijd de banaan in stukjes.
- Halveer de avocado in de lengte. Verwijder de pit, haal met behulp van een lepel het vruchtvlees eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Pureer de banaan, avocado, blauwe bessen, het chiazaad en cranberrysap in de blender tot een gladde massa.
Crackers met hummus, avocado, tuinkers en Parmezaanse kaas
Ingrediënten
200 gr kikkererwten
olijfolie extra vierge
0,5 limoen
0,5 bakje tuinkers
0,5 komkommer
0,5 avocado
4 volkoren crackers
50 gr Parmezaanse kaas
extra nodig: staafmixer met bijbehorend bakje
- Giet de kikkererwten af.
- Maal de kikkererwten met een scheut olijfolie tot een dikke pap. Breng op smaak met een beetje zout, versgemalen peper en het sap van de limoen.
- Knip de tuinkers los. Snijd de komkommer in plakjes. Maak de avocado schoon en snijd in plakjes.
- Besmeer de crackers rijkelijk met de hummus. Leg hierop de komkommer en de avocado. Bestrooi met tuinkers en Parmezaanse kaas.
Hazelnoot-koffiemuffins
Ingrediënten
65 gr hazelnoten
(15 gr suiker)
(0,5 el oploskoffie)
1 ei
0,5 banaan
0,5 vanilliestokje
1 tl bakpoeder
0,5 mespuntje zout
extra nodig: staafmixer, cakevormpjes
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Pel de banaan, voeg deze samen met alle ingrediënten toe aan het bakje van de staafmixer en blender fijn.
- Vul de cupcakevormpjes tot circa drie kwart. Bak de cakejes in circa 20 minuten goudbruin.
Arabische auberginesoep
Ingrediënten
0,5 rode ui
1,5 teentje knoflook
1 aubergine
0,5 kaneelstokje
kokosolie om in te bakken
o,5 liter water
250 ml gezeefde tomaten
1 groentebouillonblokje
200 gr kikkererwten
0,5 tl harissa
0,5 bosje koriander
0,5 turks brood
extra nodig: staafmixer, grillpan
- Pel en snipper de ui.
- Pel en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de aubergines in kleine blokjes.
- Verhit een scheutje olie in een (soep)pan en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten.Voeg de aubergines en het kaneelstokje toe en bak circa 5 minuten mee.Schenk het water en de gezeefde tomaten bij de aubergines en voeg de groentebouillonblokjes toe. Kook de aubergines in circa 12 minuten gaar.Verwijder het kaneelstokje.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon.
- Roer de kikkererwten met de harissa door de soep en warm goed door. Pureer de soep glad met een staafmixer.
- Pluk de blaadjes koriander.
Turks brood
- Snijd het brood in plakken en besprenkel met olijfolie.
- Verwarm de grillpan en gril het brood om en om in circa 3 minuten goudbruin.
Serveren
- Schenk de soep in soepkommen/soepborden en bestrooi met de koriander. Serveer het brood ernaast.
![]() |
Dagopdracht: Drink 1,5 liter water (maar nu echt!) Waarom? Bijna iedereen weet dat water drinken belangrijk is, maar bij meer dan de helft van de Nederlanders schiet het er toch bij in. Veel verbetering haalbaar dus! Maak water drinken vanaf vandaag echt onderdeel van je levensstijl. Water in ons lijf helpt voedingsstoffen naar de cellen te vervoeren en de afvalstoffen af te voeren. Ook hebben we water nodig om onze lichaamstemperatuur te regelen en ons afweersysteem te onderhouden. To do:
|
![]() |

Maak jouw eigen website met JouwWeb