Frisse Start - Dag 11

 

Zijn social media sociaal? Volgens de naam wel, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die zeer actief zijn op social media zich juist regelmatig eenzaam en ongelukkig voelen.

ontbijt

Mango-ontbijt met chiazaad

  • 37 g chiazaad
  • 37 g amandelen zonder vlies
  • 0.5  vanillestokje
  • 125 ml amandelmelk
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 1.5 el ahornsiroop
  • 0.5  mango

Week het chiazaad circa 10 minuten in een scheutje water. Rooster de amandelen in een droge koekenpan in circa 4 minuten goudbruin. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng in een grote kom het vanillemerg met chiazaad, amandelmelk, Griekse yoghurt en twee derde van de ahornsiroop. Verwijder de schil van de mango. Snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Verdeel het yoghurtmengsel over kommen. Verdeel de mango, amandelen en de rest van de ahornsiroop over het ontbijt.


 

Sandwich met komkommer-roomkaassalade en gerookte forel

  • 0.5  komkommer
  • 0.5  rawit
  • 150 g zuivelspread
  • 6  speltboterhammen
  • 2  gerookte forelfilets
  • 0.5 bakje tuinkers

lunch

  • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst.
  • Snijd de komkommer in kleine blokjes.
  • Hak de rawit fijn.
  • Meng de komkommer en de rawit met de roomkaas.
  • Verdeel de roomkaas over een derde van de boterhammen en dek elke besmeerde boterham af met een boterham.
  • Verdeel hierover de forelfilets en de tuinkers.
  • Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
  • Dek de forel af met de laatste boterhammen en snijd diagonaal door.

 

tussendoor

Gazpacho met oude kaas (to go)

  • 2.5  trostomaten
  • 0.5  komkommer
  • 0.5 teentje knoflook
  • 0.5 stengel bleekselderij
  • 2 takjes tijm
  • 0.5  groentebouillonblokje
  • 0.5 mespuntje chilipoeder
  • 37 g Old Amsterdam 35+ kaas

Extra nodig

  • blender of staafmixer
  • rasp

Snijd de tomaten in vieren. Snijd de uiteinden van de komkommer en snijd deze in grove stukken. Pel de knoflook en snijd deze doormidden. Snijd de bleekselderij grof. Ris de tijm. Mix de tomaten, komkommer, knoflook, bleekselderij, tijm, groentebouillonblokje en een mespuntje chilipoeder in de blender tot een fijne gazpacho. Zeef de soep eventueel als dit nodig is. Rasp de kaas grof en bestrooi de soep vlak voor het serveren met de kaas.

Tip: Je kunt de gazpacho circa 2 dagen in de koelkast bewaren of een maand in de vriezer.


 

Koolrolletjes met spicy gehakt

  • 400 ml water
  • 1  kippenbouillonblokjes
  • 5  saffraandraadjes
  • 150 g zilvervliesrijst
  • 0.5  Chinese kool
  • 200 g rundergehakt
  • 0.5  ei
  • 0.5 tl sambal
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1  paprika’s
  • olijfolie om in te bakken

Extra nodig:

  • ovenschaal

 

diner

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.
  • Schenk de helft van de bouillon in de ovenschaal.
  • Breng de andere helft van de bouillon met de saffraandraadjes en de rijst aan de kook en kook in circa 15 minuten gaar. Giet de rijst eventueel af en laat de rijst met deksel op de pan doorgaren.
  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Haal 12 bladeren van de kool en kook ze in 2-3 minuten beetgaar, spoel ze koud en laat goed uitlekken.
  • Meng het gehakt met het ei, sambal en kerriepoeder.
  • Leg de gekookte koolbladeren uit over het aanrecht en verdeel het gehakt erover. Rol de bladeren op en vouw de zijkanten naar binnen. Leg de koolrolletjes met de naad naar beneden in de ovenschaal met de bouillon en laat in circa 25 minuten gaar worden in de oven.
  • Snijd de rest van de kool fijn.
  • Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes.
  • Verhit een scheut olie in de wok en bak de paprika circa 4 minuten. Voeg de kool toe en bak circa 6 minuten of tot de kool geslonken is.

Serveren

  • Verdeel de rijst en de groente over borden en leg de koolrolletjes erbij.

 

Tip

  • Is het gehakt te nat, voeg dan gewoon wat paneermeel toe.


Dagopdracht:
Deel jouw favoriete recept op social media

Waarom?
Eten moet iedereen. Elke dag. Wij kookliefhebbers maken daar natuurlijk graag het beste van. Ook jij hebt vast een succesrecept waarmee je keer op keer weet te scoren. In het kader van sharing is caring: plaats het online. Zo creëren we met elkaar een tijdlijn om van te watertanden, een plek waar over het belangrijkste onderwerp ter wereld mag worden gesproken: eten. Eten verbindt, sociaal toch?

To do:

  • Plaats een foto van jouw lievelingsgerecht of jouw succesrecept en deel dit via social media.
  • Nodig anderen uit om ook hun favoriete gerecht te delen. Om het je makkelijk te maken, kun je dit tekstje kopiëren en gebruiken:

    Dit is mijn succesrecept, wat is de jouwe? Deel dit bericht met jouw favoriete gerecht en maak er met elkaar een smakelijke tijdlijn van!

  • Tag 24Kitchen Frisse Start in je bericht door op Facebook te beginnen met een @ en op Twitter #FrisseStart15 te gebruiken. Zo kunnen wij jouw recept ook bewonderen en liken.
  • Extra leuk: door de lievelingsgerechten van anderen te zien, doe jij ook meteen nieuwe inspiratie op. Wees sociaal en beloon andere delers met een like of vriendelijke reactie.
  • Niet actief op social media? Gebruik dan deze Social Sunday om jouw lievelingsrecept op een kaartje te schrijven en deze, voorzien van een persoonlijke notitie, te versturen naar iemand die je al veel te lang niet gesproken hebt.