Frisse Start - Dag 26
Romige rijst met citruscompote
- 0.5 vanillestokje
- 250 ml amandelmelk
- 75 g paprijst
- 0.5 tl gemalen kardemom
- 0.5 rode grapefruit
- 1 sinaasappels
- 1 takjes basilicum
- 25 g pecannoten
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met de paprijst, vanillemerg, vanillestokje en de kardemom aan de kook en kook de rijst in circa 12 minuten gaar. Roer regelmatig goed door om aanbranden te voorkomen. Verwijder het vanillestokje. Schil het citrusfruit en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Pluk en snijd de basilicum fijn. Hak de pecannoten. Meng het citrusfruit met de basilicum en de noten. Verdeel de rijst over schaaltjes en schep het citrusfruit erop.
Sandwich met rookvlees en tomatentapenade
- 2 grote trostomaten
- olijfolie
- 1 takjes basilicum
- 1 el zwarte olijven
- 2 boterhammen
- 0.5 kleine kropsla
- 200 g rookvlees
- 50 g rucola
Extra nodig
- staafmixer met bijbehorend bakje
- Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de tomatenpartjes circa 3 minuten op hoog vuur.
- Vul het bakje van de staafmixer met de tomaten, de basilicum, olijven en een snufje zout en maal het tot een smeerbare pasta.
- Snijd de broodjes open en besmeer beide helften rijkelijk met de tomatentapenade.
- Pluk de blaadjes van de sla en leg op elke helft een blaadje sla.
- Verdeel het rookvlees over de broodjes en leg er wat rucola op.
Tip: door zelf brood te maken en rookvlees bij de ambachtelijke slager te halen, vermijd je e-nummers.
Tomatenomelet
- 50 g zongedroogde tomaten
- 0.5 stengel bleekselderij
- 0.5 tl gedroogde tijm
- 2.5 eieren
- 50 ml melk
- 1 el bloem
- 25 g oude kaas
Extra nodig
- zeef
- blender
Giet de tomaten op een zeef en laat uitlekken. Mix de tomaten, bleekselderij, tijm, eieren, melk en bloem in de blender circa 10 seconden op halve kracht. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Rasp de kaas en meng de kaas door de omelet. Verhit de pan met een scheutje olie. Schenk hier de omelet in en bak circa 5 minuten op middelhoog vuur. Leg een deksel op de pan en doe het vuur uit, zodat de tomatenomelet iets verder gaart. Serveer de tomatenomelet warm of koud.
Tip: je omelet wordt extra luchtig door de eieren en andere ingrediënten te mixen in een blender.
Couscoussalade
- 250 ml groentebouillon
- 0.5 groentebouillonblokje
- 150 g couscous
- 0.5 krop andijvie
- 50 g dadels zonder pit
- 0.5 granaatappel
Harissa-makreel
- 100 ml olijfolie extra vergine
- 0.5 el harissa
- 2 gerookte makreelfilets
Ras el hanout-tzatziki
- 1 teentjes knoflook
- olijfolie om in te bakken
- 1 tl ras el hanout
- 0.5 komkommer
- 75 ml Griekse yoghurt
Extra nodig:
- rasp
Couscoussalade
- Breng een pan met het water en het bouillonblokje aan de kook.
- Strooi de couscous in een grote kom, schenk de bouillon erop en dek af met een bord. Laat de couscous circa 10 minuten wellen. Roer los met een vork.
- Was de andijvie en snijd de andijvie in dunne repen.
- Snijd de dadels fijn.
- Haal de pitjes uit de granaatappel.
- Meng de dadels, de andijvie en de granaatappelpitjes door de couscous.
Harissa-makreel
- Meng in een kom de olie met de harrisa.
- Haal het vel van de makreel, pluk het visvlees en meng door de harissa-olie
Ras el hanout-tzatziki
- Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de knoflook en ras el hanout circa 2 minuten. Laat afkoelen.
- Rasp de komkommer fijn en knijp met je handen een beetje van het vocht eruit.
- Meng in een kom de komkommer met de Griekse yoghurt en meng de ras el hanout met knoflook erdoor.
Serveren
- Verdeel de couscoussalade over borden en verdeel daarover de harrisa-makreel. Serveer met een schep ras el hanout-tzatziki.
![]() |
Dagopdracht: Ga voor een dagje onbewerkt (zonder e-nummers) Waarom? E-nummers zijn toevoegingen die voedingsmiddelen ‘verbeteren’, goedgekeurd door de (Europese) overheid. Hierdoor blijven producten bijvoorbeeld langer houdbaar, hebben ze meer kleur of een betere structuur. Het kunnen natuurlijke stoffen zijn, maar ook kunstmatig. E-nummers vind je vooral in kant-en-klare producten, zoals maaltijden, tussendoortjes, koek, snacks of dranken, maar ook in minder voor de hand liggende producten, zoals gedroogd fruit. To do:
|
![]() |
Maak jouw eigen website met JouwWeb