Frisse Start - Dag 18

 

Bedrijven zoals Google hebben het bewezen: door mensen in hun dagelijkse taken zeker 20% van hun tijd vrij te laten besteden aan leuke experimenten en activiteiten, wordt de overige 80% van hun tijd productiever en creatiever besteed.

Ontbijt

Amaranthpap

  • 100 g amaranth
  • 175 ml amandelmelk
  • 150 g diepvriesframbozen
  • 25 g pompoenpitten
  • 1 el kokosrasp
  • 0.5  appel
  • 25 g pure chocolade (80% cacao of hoger)

Schenk de amandelmelk en de amaranth in een pan. Zorg dat de amaranth volledig onder de melk staat en breng het geheel aan de kook. Kook circa 15 minuten tot de meeste melk is opgenomen. Roer de frambozen erdoor. Rooster de pompoenpitten en de geraspte kokos circa 5 minuten in een droge koekenpan. Schil en snijd de appel in plakjes. Schep de amaranthpap in bakjes en verdeel de appel erover. Bestrooi met pompoenpitten, kokos en stukjes chocolade.


 

Supersandwich met oude kaas en kip

  • 6 sneetjes volkoren brood
  • 0.5 el mosterd
  • 0.5  avocado
  • 0.5 bakje alfalfa
  • 0.5  gerookte kipfilet
  • 4 blaadjes kropsla
  • 2 plakken oude kaas
  • 1 el verse pesto

Extra nodig

  • grillpan
  • satéprikkers

 

Lunch

Verwarm de grillpan. Gril de boterhammen om en om tot ze knapperig worden. Besmeer een derde van de sneetjes met mosterd. Snijd de avocado en kipfilet in plakjes. Beleg de met mosterd besmeerde boterhammen met kaas en sla. Dek af met een boterham en beleg deze met kipfilet, alfalfa, avocado en pesto. Sluit af met een laatste boterham en verstevig de sandwich met een prikker.


 

Tussendoor

(12 stuks)

Pistache-dadelballetjes

  • 220 g dadels
  • 190 g walnoten
  • 4 el kokosolie
  • 75 g pure chocolade
  • 2 tl chiazaad
  • 1 tl lijnzaad
  • 200 g pistachenoten

Extra nodig

  • keukenmachine of staafmixer met bijbehorend bakje

Ontpit de dadels en mix ze samen met de walnoten, 4 eetlepels heet water en chocolade tot een pasta. Meng met chiazaad en lijnzaad. Hak de pistachenoten grof. Rol tot balletjes en laat circa 10 minuten opstijven in de koelkast. Rol de balletjes door de pistachenoten.

Tip: De pistache-dadelballetjes zijn circa 3 dagen te bewaren in een afgesloten bak.


 

Bloemkoolcouscous met pittige salsa verde

  • 150 g couscous
  • 0.5  kleine bloemkool
  • 150 g merguezworstjes
  • olijfolie om in te bakken
  • 50 g zongedroogde tomaten op olie
  • 0.5 bosje bosui
  • 50 g pijnboompitten
  •  bosje munt
  •  bosje koriander
  •  bosje bladpeterselie
  • 0.5  citroen
  • 1 tl harissa
  • 30 ml olijfolie extra vierge

Extra nodig

  • rasp

 

Diner

Couscous

  • Kook/week de couscous gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Bloemkoolcouscous

  • Rasp de bloemkool fijn.
  • Snijd de merguezworstjes in stukjes.
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de merguezworstjes in circa 4 minuten goudbruin. Voeg de bloemkool en pijnboompitten toe en bak circa 4 minuten mee.
  • Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
  • Snijd de bosui in fijne ringetjes.
  • Voeg de zongedroogde tomaten met een scheutje tomatenolie en de bosui toe en bak nog circa 4 minuten mee.
  • Meng de geweekte couscous erdoor en breng het geheel op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Pittige salsa verde

  • Pluk en hak de munt, koriander en peterselie fijn.
  • Halveer de citroen en snijd de helft in partjes.
  • Meng in een kom de munt, koriander, peterselie, harissa, sap van de halve citroen en de olijfolie extra vierge. Breng op smaak met een beetje zout.

Serveren

  • Verdeel de bloemkoolcouscous over borden en lepel de pittige salsa verde eroverheen. Serveer met een partje citroen.


Dagopdracht:
Vandaag mag je spelen met eten!

Waarom?
Creatief bezig zijn heeft een positieve uitwerking op je gezondheid. Het vermindert stress en onrust en is een belangrijke manier om gevoelens te uiten, voor zowel kinderen als volwassenen. In je hoofd beoordeelt een soort ‘interne jury’ of jouw ideeën nieuw en geschikt zijn. Afhankelijk van je stemming, energie en stressniveau is die stem strenger of minder streng. Hoe vaker je creatief bezig bent, hoe minder streng en belemmerend je deze stem zult ervaren.

To do:

  • Door vormen of figuren te creëren op je bord, ga je op een andere manier naar eten kijken. Je zoekt niet alleen smaakcombinaties, maar ook kleur-, structuur en vormcombinaties.
  • Maak een prachtig opgemaakt bord of decoratief gerecht. Wij hebben alvast wat ideeën voor je verzameld op Pinterest. Natuurlijk is je eigen creativiteit het belangrijkst.
  • Bijkomend voordeel: borden extra leuk of grappig opmaken is een truc om kinderen meer groente te laten eten.