Frisse Start - Dag 25

 

Wilde dieren leven vaak in groepen of scholen samen. Voeding is een belangrijk onderdeel van hun sociale patronen. Zo gaan olifanten graag gezamenlijk drinken. Gezellig de dag doornemen en een beetje spetteren, daar word je toch vrolijk van?

Ontbijt

Omelet met norivel en gerookte zalm

  • 20 g pompoenpitten
  • 3  eieren
  • 25 ml melk
  • olijfolie om in te bakken
  • 2  norivellen
  • 30 ml ricotta
  • 0.5 tl wasabi
  • 75 g gerookte zalm
  • 0.5 bakje tuinkers
  • Japanse sojasaus

Extra nodig

  • keukenpapier

 

Rooster de pompoenpitten circa 5 minuten in een droge koekenpan.

Laat afkoelen op keukenpapier.

Kluts de eieren en de melk los met een garde en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verhit een scheutje olie in een pan en bak 1 omelet per persoon.

Leg alle omeletten naast elkaar op het aanrecht. Verdeel de norivellen over de omeletten en snijd zo nodig bij. Meng de ricotta met de wasabi en bestrijk de omeletten ermee. Verdeel de gerookte zalm erover, bestrooi met tuinkers en pompoenpitten en rol de omeletten strak op.

Snijd de omeletten schuin doormidden en serveer ze met sojasaus.


 

Stokbroodje met tomatensalsa, pastrami en rucola

  • 1  zuurdesem stokbroden
  • 200 g tomatenblokjes
  • 1 takjes peterselie
  • 0.5 teentje knoflook
  • 0.5  sjalot
  • 100 g pastrami in plakken
  • 37 g rucola
  • 50 g zongedroogde tomaten

Lunch

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC en bak de broden in circa 5 minuten af.
  • Breng de tomatenblokjes op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Hak de peterselie.
  • Pel en hak de knoflook.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Meng de knoflook, sjalot en de peterselie met de tomatenblokjes.
  • Halveer de broden in de lengte en besmeer met de tomatensalsa.
  • Beleg de broden met de pastrami en verdeel de rucola erover.
  • Hak de zongedroogde tomaten fijn en verdeel over de broden.
  • Dek de belegde kant af met de andere helft van het stokbrood en snijd in stukken.

 

Tussendoor

(10 stuks)

Makkelijke banaan-abrikozencakejes

  • 2  rijpe bananen
  • 1  ei
  • 4 el zelfrijzend bakmeel
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 30 g pure chocolade
  • 1 mespuntje zout
  • 50 g hele amandelen

Extra nodig

  • cupcaketray
  • cupcakevormpjes

 

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Knijp de banaan fijn in de schil, snijd de onderkant open en knijp de vrucht boven een kom. Meng hier de eieren en het bakmeel doorheen. Snijd de abrikozen en chocolade in kleine blokjes en meng deze door het beslag. Voeg het zout toe. Vul de cupcakevormpjes voor twee derde met het beslag en bestrooi elk cakeje met een paar amandelen. Bak de cakejes in circa 20 minuten goudbruin en gaar.


 

Noedels

  • 150 g noedels

Kokos-pindasaus

  • 50 g pinda's
  • 2 el geraspte kokos
  • 3 el pindakaas
  • 1 el ketjap manis
  • 50 ml water
  • 0.5 el rietsuiker

Gekarameliseerde bananen

  • 1.5 el suiker
  • 1  bananen

Wokgroente

  • 100 g peultjes
  • 0.5 bosje bosui
  • 100 g tofu
  • rijstolie
  • 100 g taugé
  • 0.5 el maïzena
  • 1.5 el ketjap manis

Extra nodig

  • vijzel
  • ovenschaal

 

Diner

Noedels

  • Gaar de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. 

Pinda-kokossaus

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Verdeel de pinda’s en de geraspte kokos over een ovenschaal en rooster in de oven in circa 6 minuten lichtbruin. Vijzel de pinda’s en de geraspte kokos grof.
  • Breng in een pan op laag vuur de pindakaas, ketjap, water en de rietsuiker al roerend aan de kook. Roer de gevijzelde pinda’s en de geraspte kokos erdoor.

Gekarameliseerde bananen

  • Strooi de rietsuiker op een bordje.
  • Pel de bananen. Halveer de bananen in de lengte en druk de bananen met de platte kant in de rietsuiker. Verwarm een pan en leg de bananen er met de rietsuikerkant naar beneden in. Laat de bananen in circa 4 minuten karamelliseren. 

Wokgroente

  • Snijd de peultjes fijn.
  • Snijd de bosui in schuine stukjes.
  • Snijd de tofu in blokjes.
  • Verhit een scheutje rijstolie in een wok en bak de tofu, peultjes, bosui en de taugé in circa 5 minuten gaar.
  • Roer de maïzena aan met een scheutje water. Roer de maïzena door de wokgroente en warm door. Schenk de ketjap manis erbij. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

Serveren

  • Verdeel de noedels, wokgroente en de gekaramelliseerde bananenover borden. Lepel de pinda-kokossaus erover.

 



Dagopdracht:
Heb het rijk niet alleen en voel je rijk

Waarom?
“De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven”, een uitspraak van Griekse filosoof Aristoteles. Eenzaamheid is een toenemend probleem in Nederland, ondanks de mogelijkheden die sociale media en internet ons bieden. Echt contact maken, samen zijn, is belangrijk voor mensen. Eten verbindt, net als bewegen of sporten. Daarom staat de laatste Social Sunday van deze maand in het teken van verbinding.

To do:
  • Nodig iemand uit. Iemand die wel wat gezelschap kan gebruiken, of iemand aan wie jij zelf behoefte hebt.
  • Kies uit samen eten of samen actief zijn. Zoek vervolgens een perfect gerecht, sportactiviteit of bewegingsvorm uit (kijk bijvoorbeeld eens bij de voorgaande dagen van 24Kitchen Frisse Start).
  • Geniet van het samenzijn! Onderling menselijk contact is goed voor je. Probeer dit onderdeel van deze start van het jaar mee te nemen in je dagelijkse routines.


Maak jouw eigen website met JouwWeb