Frisse Start - Dag 12
Ontbijtpizza met avocado en spiegelei
- olijfolie om in te bakken
- 2 eieren
- 2 volkoren pitabroodjes
- 0.5 avocado
- 0.5 citroen
- 75 g cherrytomaten
- chiliflakes
- 25 g zwarte olijven
- olijfolie extra vierge
Extra nodig
- broodrooster
Verhit een scheutje olie in een pan, breek de eieren voorzichtig en bak de eieren op laag vuur gaar. Laat de dooiers heel en zacht. Rooster de pitabroodjes in de broodrooster krokant. Maak de avocado schoon en prak het vruchtvlees fijn met een vork. Breng op smaak met het sap van de citroen, een beetje zout en versgemalen peper. Snijd de tomaatjes in plakjes. Besmeer de pitabroodjes met de avocado en leg de tomaatjes erop. Snijd de olijven doormidden. Verdeel de eieren erover en bestrooi met de chiliflakes en de olijven.
Geitenyoghurt met fruit, noten en honing
- 1 bananen
- 1 kiwi's
- 0.5 appel
- 100 g studentenhaver
- honing
- 1.5 takjes dragon
- 300 g geitenyoghurt
- 2 vijgen
- 75 g bramen
- Pel de banaan en snijd in plakjes.
- Schil de kiwi en snijd in stukjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes. Met het fruit met de geitenyoghurt.
- Voeg de studentenhaver toe en breng op smaak met honing.
- Pluk de dragen en scheur de blaadjes.
- Voeg toe aan de geitenyoghurt. Snijd de vijgen in vieren.
- Garneer met bramen en partjes vijgen.
Tip: Je kunt ook diepvriesfruit naar keuze gebruiken. Zorg ervoor dat het fruit goed ontdooit is voor je het gebruikt.
Homemade hazelnootchocopasta
- 175 g hazelnoten
- 1 el cacaopoeder
- 1 el druivensuiker
- 1 el roomboter
Extra nodig
- bewaarpot met deksel
- keukenmachine
Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Rooster de hazelnoten in een koekenpan op hoog vuur circa 6 minuten totdat ze beginnen te geuren. Laat de noten circa 5 minuten afkoelen. Pureer de noten circa 10 minuten in de keukenmachine voeg na 5 minuten de cacaopoeder, druivensuiker, boter en een snufje zout toe. Bewaar de hazelnootchocopasta circa een week in een schone pot.
Quinoawok met peultjes
- 200 ml groentebouillon
- 150 g quinoa
- 1 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 125 g shiitakes
- 125 g peultjes
- arachideolie
- 62 g taugé
- 0.5 limoen
- 0.5 tl sesamolie
- 0.5 bosje koriander
- 25 g cashewnoten
Extra nodig
- wok
- rasp
- Breng de groentebouillon aan de kook en kook de quinoa in circa 15 minuten gaar. Giet af.
- Pel en snijd de knoflook fijn. Schil en snijd de gember fijn
- Verwijder de steeltjes van de shiitakes en snijd de shiitakes in reepjes.
- Maak de peultjes schoon en halveer de peultjes in de lengte.
- Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de knoflook en gember circa 2 minuten.
- Voeg de shiitakes en de peultjes toe en bak circa 4 minuten mee.
- Voeg de taugé toe en bak circa 2 minuten mee.
- Breng op smaak met rasp van de limoenschil, sesamolie, een beetje zout en versgemalen peper.
- Roer de quinoa door de groente.
- Snijd de koriander fijn.
- Rooster de cashewnoten circa 3 minuten in een droge koekenpan.
Serveren
- Verdeel de quinoawok met peultjes over borden en strooi de koriander en de cashewnoten erover.
![]() |
Dagopdracht: Eet een hele dag geen vis of vlees Waarom? Ongeveer 5% van de Nederlanders is vegetariër, hoewel de exacte definitie verschilt. Wij gaan uit van het niet consumeren van dieren, dus vis, vlees en gevogelte. Een grote meerderheid doet dit nooit actief. ‘Niet lekker’ of ‘niet vullend genoeg’ zijn veelgenoemde redenen om het eetpatroon niet (tijdelijk) te willen aanpassen. Vandaag ga jij aan jezelf (en je huishouden) bewijzen dat dit niet klopt! To do:
|
![]() |
Maak jouw eigen website met JouwWeb