Frisse Start - Dag 22
(12 stuks)
Blauwe bessen-speltcupcakes
- 250 g speltbloem
- 250 g havermout
- 125 g bruine suiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl bakpoeder
- 0.5 tl baksoda
- 1 mespuntje zout
- 1 vanillestokje
- 125 ml zonnebloemolie
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 ei
- 250 g blauwe bessen
Extra nodig
- cupcaketray
- cupcakevormpjes
- speltbloem om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray.Meng in een grote kom de bloem, havermout, bruine suiker, kaneelpoeder, bakpoeder, baksoda en het zout. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng in een andere kom het vanillemerg met de olie, yoghurt en het ei. Roer goed door. Meng de droge ingrediënten met de natte ingrediënten. Rol de blauwe bessen door een beetje speltbloem en roer de blauwe bessen voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes. Bak de cupcakes in de oven in circa 15 minuten gaar.
Spinazie-kaaspastasalade
- 150 g penne
- 50 g oude kaas
- 50 g zongedroogde tomaten
- 50 g walnoten
- 50 g boerenachterham (plak van 1 cm dik)
- 187 g jonge spinazie
- 0.5 el rode pesto
- 1.5 el olijfolie extra vierge
- 12 ml balsamicoazijn
Extra nodig
- rasp
- Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet af en spoel de pasta koud. Rasp de kaas.
- Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
- Snijd de olijven in ringetjes.
- Snijd de boerenachterham in blokjes.
- Meng in een grote kom de pasta, twee derde van de kaas, zongedroogde tomaten, walnoten, boerenachterham, spinazie, rode pesto, olijfolie extra vierge en de balsamicoazijn. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en bestrooi met de rest van de oude kaas.
(6 stuks)
Sinaasappelrepen
- 150 g dadels
- 1 limoen
- 2 sinaasappels
- 3 el honing
- 2 el zonnebloemolie
- 90 g havermoutvlokken
- 50 g lijnzaad
- 30 g chiazaad
- 40 g walnoten
Extra nodig
- staafmixe en bijbehorend bakje
- cakeblik
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Ontpit de dadels en halveer ze. Rasp de limoen en sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Meng de dadels, limoenrasp, sinaasappelrasp en -sap, honing en zonnebloemolie in het bakje van de staafmixer tot een pasta. Spatel de havermout, lijnzaad, chiazaad, walnoten erdoorheen. Druk het mengsel in het cakeblik en bak circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen voor je het in repen snijdt.
Tip: Bewaar de repen in de koelkast tot gebruik.
Knaloranje wortelsoep
- 75 g zilvervliesrijst
- 0.5 bosje bospeentjes
- 2 tomaten
- 100 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 0.5 groentebouillonblokje
- 1 el gembersiroop
Croutons
- 0.5 teentje knoflook
- 2 sneetjes volkorenbrood
- olijfolie om in te bakken
Balletjes
- 200 g half om half gehakt
- 0.5 ei
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el paneermeel
Extra nodig:
- bakpapier
Knal oranje wortelsoep
- Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Schil en snijd de bospeentjes in kleine stukjes.
- Snijd de tomaten in stukjes.
- Breng de bospeentjes en de tomaten in de kokosmelk en het water aan de kook en los het bouillonblokje er in op.
- Laat de bospenen in circa 20 minuten gaar koken.
Croutons
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Pel en snijd de knoflook fijn.
- Snijd het brood in blokjes.
- Meng het brood met de knoflook en een scheutje olie op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Rooster het brood in de oven in circa 10 minuten bruin en krokant.
Balletjes
- Breng een pan met ruim water aan de kook.
- Meng het gehakt met ei, komijnpoeder en paneermeel en breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Rol met natte handen kleine balletjes van het gehakt en leg ze in de pan met water. Zodra de balletjes drijven zijn ze gaar.
- Schep ze met een schuimspaan op een bord.
Knal oranje wortelsoep
- Pureer de soep met de staafmixer en roer de gembersiroop erdoor.
- Schep de balletjes voorzichtig in de soep en warm de soep even goed door.
Serveren
Verdeel de rijst over borden en schep de soep er op. Verdeel er vlak voor het serveren croutons over.
![]() |
Dagopdracht: Maak je eigen (kruiden)thee Waarom? Het drinken van zelfgemaakte thee (gemaakt van theebladeren, kruiden en planten) kan allerlei positieve effecten hebben. Kamille werkt bijvoorbeeld kalmerend, munt geeft energie en groene thee is goed voor je weerstand en je darmen. Vooral bij sterke theesoorten proef je groot verschil met gekochte thee in zakjes, en dat is niet alleen een smaakvoordeel: het wil wel eens voorkomen dat aan voorverpakte thee chemische zoetstoffen toegevoegd worden. To do:
|
![]() |
Positief effect
|
Soorten kruiden en thee
|
Oppeppen
|
Matcha
Pepermunt Roze peperkorrels |
Kalmerend, beter slapen
|
Kamille
Rooibos |
Helpt tegen verkoudheid en griep
|
Echinacea
Witte thee Kaneel |
Betere spijsvertering
|
Gember
Citroen Kardemom Venkel(zaadjes) |
Detox
|
Paardenbloem
Brandnetel |
Helpt tegen misselijkheid en darmkrampen
|
Venkel(zaadjes)
Gember Kaneel |
Energieboost, , weerstandverhogend, wekt eetlust op
|
Munt
Hibiscus Groene thee |
Ontstressen
|
Lavendel
Ginseng Kamille |
Helpt tegen constipatie
|
Kruidnagel
|
Werkt desinfecterend, helpt tegen verkoudheid
|
Salie
|
Helpt tegen verkoudheid en droge hoest
|
Tijm
Kurkuma |
Antioxidantboost
|
Rooibos
Zwarte thee |
Bloeddrukverlagend
|
Zwarte thee
|
Ontstekingswerend, verzacht pijn en verstopte ademhalingswegen
|
Kurkuma
Zwarte peperkorrels |
De perfecte temperatuur
|
Hoe lang intrekken?
|
Theesoorten
|
Lekker met …
|
65 – 70 °C
|
2 – 3 minuten
|
Witte thee
|
Bessen, citrusvruchten en komkommer
|
70 – 75 °C
|
2 – 3 minuten
|
Gele thee
|
Jasmijn en perzik
|
75 – 80 °C
|
2 – 4 minuten
|
Groene thee
|
Citroen, munt, jasmijn
|
80 – 85 °C
|
5 – 7 minuten
|
Oolong thee
|
Perzik, ananas, citrusvruchten
|
95 – 98 °C
|
5 – 7 minuten
|
Kruidenthee zonder cafeïne (zoals rooibos en kamille)
|
Frambozen, (peper)munt, kaneel
|
95 – 98 °C
|
3 – 5 minuten
|
Zwarte thee
|
Citroen, vanille, peper
|
95 – 98 °C
|
3 – 5 minuten
|
Darjeeling thee
|
Kamille, rozenblaadjes, sinaasappel
|
Maak jouw eigen website met JouwWeb