Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Chakra's en kruiden

Chakra's zijn energievelden in je lichaam. Je persoonlijk energiestelsel bevat bepaalde energiepatronen die bepalen wie je bent en hoe je op je omgeving reageert. Sommigen noemen de manier waarop de energie stroomt ook wel je persoonlijkheid. Soms is zo'n energieveld vol of geblokkeerd en kun je niet goed functioneren. Een mooi voorbeeld hiervan is verdriet. Als je dit opkropt dan kan je keelchakra niet goed functioneren. Dit kan als gevolg hebben dat je niet goed kunt spreken of je hebt keelpijn, moeite met eten, maar ook met gevoelens onder woorden brengen. Deze energievelden kun je reinigen op verschillende manieren. Dit kan door te mediteren, door edelstenentherapie, door kleurentherapie, maar je kunt er ook kruiden voor gebruiken.

 

Welke chakra's hebben we?

De 1e is de stuitchakra (rood), dat is je basis, deze verbind je met de aarde, zorgt ervoor dat je met je beide benen op de grond staat.

De 2e is in de onderbuik (oranje), voor je gevoelens. Deze geeft je vaak het onderbuik gevoel of de bekende vlinders in de buik.

De 3e is de Solar plexus (geel) ook wel zonnevlecht genoemd en zit vlak onder je borstbeen. Hier kun je energie binnen laten, het is eigenlijk een soort van distributiecentrum voor de rest. Je moet ook uitkijken dat je hier niet leegloopt en te veel uitdeelt naar anderen, want dat kan je doodmoe maken en vele problemen geven.

De 4e is de hartchakra (groen), zoals de naam al zegt zit deze bij je hart. Deze kan je bijvoorbeeld problemen geven als je jezelf niet accepteert zoals je bent.

De 5e is de keelchakra (blauw), die zorgt voor je communicatie met anderen.

De 6e is het derde oog en zit op je voorhoofd (indigo). Zorgt ervoor dat je de realiteit kunt waarnemen, maar helderziendheid, visie hebben.

De 7e is de kruinchakra en zit boven op je hoofd (paars). Deze verbind je met de kosmos en voert ook overtollige energie en afvalstoffen af.

8 Tot en met 12 zijn chakra's die boven en onder je zweven en veel te maken hebben met creativiteit op het geestelijk vlak.

Verder hebben we nog handchakra's, die met je creativiteit te maken hebben en voetchakra's, die zorgen voor evenwicht.

 

Hoe kiezen we kruiden die ons kunnen helpen. Je kunt gebruik maken van de kleuren van de kruiden die overeenkomen met de kleur van de chakra. Je kunt ook kijken naar de werking van de kruiden en ze op die manier gebruiken.

 

Ik geef hier alleen maar wat voorbeelden, maar het is heel leuk om het eens zelf verder uit te werken.

Chakra 1-stuit-rood: aarden dus wortels of knollen zoals ui, knoflook, maar ook valeriaan. Kleur zoals komijn, sandelhout, kaneel, hibiscus.

Chakra 2-buik-oranje:Wortel, sinaasappel, mandarijn, oranjebloesem, goudsbloem.

Chakra 3-zonnevlecht-geel: Zonnebloem, paardenbloem, gember, lindebloesem.

Chakra 4-hart-groen:Hier gaat de kleur met kruiden even niet op, maar hier gaat het om liefde. Dus de roos, hondsroos, wilgenroosjes, aardbeien (hartvorm),

Chakra 5-keel-blauwgroen: Laurier, salie, kaneel, leeuwenbekje, braam.

Chakra 6-derde oog-indigo:Lavendel, citroenmelisse, eucalyptus

Chakra 7-kruin-paars: passiebloem, lotus, munt, lavendel, jeneverbes.

 

De kruiden kun je gebruiken door er thee van te zetten of wierookstokjes op te steken of etherische olie op de plek te smeren of te verdampen.