Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Witte DovenetelDe Witte Dovenetel is een plant die je regelmatig in de natuur ziet, hij groeit hier in de buurt o.a. in parken en langs wegen. De plant heeft een toepasselijke naam, want hij heet niet voor niets dove–netel. Oftewel hij dooft de prik van de (brand)netel. Hij groeit meestal vlak bij de brandnetel en als je met het zachte blad van de Dovenetel over de pijnlijke huid wrijft, zal de pijn verminderen.
In het Latijns heet de plant Lamium Album. Letterlijk betekent dit “Witte Muil” en dit verwijst naar de witte bloem die eruit ziet als een opengesperde keel. Hoe bijzonder zit de natuur toch weer in elkaar als je weet dat onze voorouders deze plant gebruikten bij aandoeningen diep in de keel! Van de plant kun je thee zetten. Deze thee kun je drinken bij keelklachten zoals keelontsteking, klachten aan stembanden en strottenhoofd. Het bloed wordt gezuiverd en slijm en bacteriën worden afgevoerd. Drink ongeveer een liter thee per dag bij klachten en hou dit maximaal 3 weken vol. Je kunt met de thee je keel ook spoelen en weer uitspugen.
Naast de werking op de keel wordt de plant ook gebruikt bij huidklachten en bij klachten aan de vrouwelijke organen. Vroeger werd aan vrouwen die niet zwanger konden worden aangeraden veel thee van de Witte Dovenetel te drinken. Het kan verkrampingen in de baarmoeder opheffen.

Letterlijk betekent “onkruid“ nutteloos kruid. Toen de mens nog meer verbonden met de natuur was bestonden er geen nutteloze kruiden en ging men soms zelfs op zoek naar de functie van een plant. Naast de hulp die de Witte Dovenetel aan de mens kan geven, is het ook een geliefde plant voor bijen en mieren vanwege zijn nectar.

dovenetel met vlieg

De bloemen, stengel en bladeren kun je eten. Bijvoorbeeld versnipperd door een salade heen.
De plant bevat o.a. vitamine B en heel veel vitamine C. Vooral de bloemen smaken lekker zoet.
De Witte Dovenetel heeft ook nog familie, o.a. de Paarse en de Gele Dovenetel. Omdat deze een iets mildere werking hebben, worden deze planten niet gebruikt in de Kruidengeneeskunde. Als je de plant toevallig wel in je tuin hebt, mag je er wel thee van maken en de plant eten. De plant kan ook als spinazie worden bereid en warm gegeten worden.