Frisse Start - Dag 8

 

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van onze suikerinname te danken is aan drankjes die wij dagelijks drinken, meer nog dan aan bijvoorbeeld koek en snoep. Dat gaan we vandaag eens anders doen. Een dag geen suikerklontje in de koffie of thee? Helaas, we gaan een stapje verder… 

ontbijt

Yoghurtshake

  • 1  bananen
  • 1  sinaasappels
  • 20 g havermout
  • 25 g ongezouten cashewnoten
  • 200 ml Griekse yoghurt

Extra nodig

  • blender
  • Pel en snijd de bananen in stukjes.
  • Verwijder de schil van de sinaasappels.
  • Pureer de bananen, sinaasappels, havermout, cashewnoten en de Griekse yoghurt in de blender tot een gladde shake.

 

Fritatta met olijven en paddenstoelen

  • 3  eieren
  • 1.5 el kwark
  • 100 g aardappelschijfjes
  • 0.5  ui
  • 0.5  paprika
  • 100 g paddenstoelen
  • 1 el groene olijven
  • 0.5 el olijfolie

lunch

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC
  • Meng de eieren in een kom met de kwark en de aardappelschijfjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
  • Snijd de paddenstoelen fijn. Hak de olijven.
  • Meng de groente met het eimengsel en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Vet de ovenschaal in met olie en leg op de bodem een stuk bakpapier.
  • Giet het eiermengsel in de schaal en bak in circa 30 minuten gaar.

 

tussendoor

Pittige noten

  • 1 el suiker
  • 50 g walnoten
  • 50 g pinda's
  • 50 g macadamianoten
  • 50 g cashewnoten
  • 0.5 tl paprikapoeder
  • 0.5 mespuntje knoflookpoeder
  • 0.5 tl cayennepeper

Verwarm een koekenpan met de suiker tot een lichte karamel, voeg de noten en de paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper toe. Hussel die goed door elkaar en laat afkoelen op een vel bakpapier.

Tip: Je kunt de noten in een afgesloten bak bewaren.


 

Rode bietenrisotto

  • 0.5 l water
  • 1  groentebouillonblokjes
  • 0.5  ui
  • 0.5 teentje knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 takjes tijm
  • 200 g risotto rijst
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 250 g gekookte rode bieten
  • 60 ml crème fraîche
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 37 g rucola

Extra nodig

  • rasp

 

diner


  • Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.
  • Pel en snipper de ui.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en de knoflook circa 2 minuten.
  • Ris en hak de tijm fijn. Voeg de tijm toe aan de ui en knoflook en bak kort mee. Voeg de risottorijst toe en bak circa 4 minuten mee. Voeg een lepel bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon opgenomen is door de rijst. Blijf dit herhalen tot de rijst in circa 20 minuten gaar is.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan in circa 5 minuten goudbruin.
  • Snijd de rode bieten in kleine blokjes.
  • Roer de crème fraîche door de risotto en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Rasp de Parmezaanse kaas boven de pan met risotto en roer met de amandelen en de bieten door de risotto.

Serveren

  • Verdeel de risotto over borden en leg er een toef rucola op.


Dagopdracht:
Drink een hele dag geen suiker

Waarom?
Suiker komt van nature voor in ons eet- en drinkpatroon en we hebben het nodig om te overleven. Helaas is de mate waarin wij in de westerse wereld anno nu suiker binnenkrijgen ongezond: het is veel te veel en ook gebruiken we verkeerde, toegevoegde suikers.

Vandaag niet:

  • frisdrank
  • sappen uit de supermarkt
  • voorverpakte ijsthee
  • limonade, heldere vruchtendrankjes met of zonder prik, water met een smaakje
  • diksap of roosvicee
  • sportdrank
  • chocoladedrankjes
  • gezoete zuiveldrankjes, op melk- of yoghurtbasis
  • energiedrankjes
  • alcohol
Vandaag wel:
  • water
  • thee en koffie (zonder suiker)
  • zelfgemaakte ijsthee
  • zelfgeperste groente- en fruitsappen
De vermommingen van suiker
Zeker weten dat je een suikervrij product te pakken hebt? Let dan op de verpakking op deze te vermijden termen. Soms zijn ze onderdeel van een groter woord (bijvoorbeeld ‘tarweglucosestroop’).
  • Dextrose
  • Geconcentreerd vruchtensap, vruchtensapconcentraat
  • Glucose-fructosestroop
  • Fructose(stroop)
  • Glucose(stroop)
  • Siroop
  • Invertsuiker
  • Kristalsuiker
  • Maïsstroop
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Melasse
  • Sacharose
  • Sucrose
Light-producten?
Een Frisse Start draait om een nieuw begin met nieuwe gewoontes. Daarom zijn vandaag ook light-producten geschrapt van het dranken-menu. Door aan jezelf te bewijzen dat je best een dag zonder zoete drankjes kan, doorbreek je een patroon. Geen suiker, geen light, geen suikervervangers, maar ‘gewoon’ fris en natuurlijk. Want dat zou gewoon gewoon moeten zijn!


Maak jouw eigen website met JouwWeb