Frisse Start - Dag 4

 

Mensen die minstens een uur per maand vrijwillig iets doen voor een ander zijn gelukkiger, hebben minder gezondheidsklachten, zijn minder depressief en hebben een veel kleinere kans om binnen 7 jaar te overlijden. Iets goeds doen voor een ander is de perfecte start om het nieuwe jaar positief te beginnen.

ontbijt

Griekse omelet

  • 12  eieren
  • 100 ml melk
  • 500 g cherrytomaten
  • 200 g feta
  • 200 g zwarte olijven
  • 2  rode ui
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 bos peterselie

Klop de eieren met de melk los in een kom. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Halveer de cherrytomaten. Verbrokkel de feta. Snijd de olijven in ringetjes. Pel en snijd de ui in ringen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schenk het eiermengsel erin. Bak de onderkant in circa 5 minuten goudbruin. Verdeel de feta, cherrytomaten, olijven en de ui over een helft van de omelet en klap de omelet dubbel. Bak nog circa 5 minuten. Snijd de peterselie fijn en verdeel over de omelet.

 


 

 

Rodekool-appelsalade met amandelen, rozijnen en granaatappeldressing

  • 0.5 kleine rode kool
  • 50 g amandelen
  • 1  appels
  • 50 g rozijnen
  • 0.5  rode peper
  • 2 el yoghurt
  • 1.5 el granaatappelmelasse
  •  bos bladpeterselie

Extra nodig

  • mandoline of schaaf

lunch

  • Snijd de rode kool in vieren en schaaf hem flinterdun zonder de kern te gebruiken.
  • Roer de kool om met een theelepel zout tot de kool vocht begint los te laten.
  • Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in dunne reepjes.
  • Meng de appel en de rozijnen met de rode kool.
  • Verwarm een droge koekenpan en rooster de amandelen rondom goudbruin in circa 3 minuten.
  • Hak de amandelen fijn en bewaar voor later.
  • Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes.
  • Hak de peper fijn en meng met de yoghurt en de granaatappelmelasse.
  • Breng op smaak met een beetje zout.
  • Meng de granaatappeldressing met de rode kool.
  • Verdeel de salade over diepe borden en bestrooi met amandelen.
  • Garneer met bladpeterselie.

 


 

tussendoor

Groentechips

  • 1  zoete aardappel
  • 1  wortel
  • 1  aardappel
  • 1  rode biet
  • 4 el zonnebloemolie

Extra nodig

  • mandoline (of dunschiller)
  • Verwarm de oven voor op 140 ºC.
  • Was alle groente, en schaaf ze op de mandoline op 1 millimeter dun. Schaaf de rode biet als laatste. Meng alle groente apart van elkaar met 1 eetlepel zonnebloemolie en een snufje zout. Beleg twee ovenplateaus met de plakjes groente.
  • Spreid de plakken zoveel mogelijk uit. Dan gaat het bakken (drogen) sneller.
  • Zet ze circa 1 uur in de oven. Hussel de plakken om de 10 minuten even om.
Tip: je kunt de groentechips circa 1 week in een luchtdichte bak bewaren.

 


 

Lichte loempia’s

  • 25 g mihoen
  • 0.5  rode paprika
  •  bosje bosui
  • 0.5  komkommer
  •  bosje koriander
  • 42 g cashewnoten
  • 1 el chilisaus
  • 4  rijstvellen

Salade

  • 0.5  mango
  • 1  kropjes little gem
  • 75 g taugé
  • 1 tl sesamolie

 

 

diner

Vulling

  • Gaar de mihoen volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in reepjes.
  • Snijd de bosui in schuine ringetjes.
  • Snijd de komkommer in blokjes.
  • Snijd de koriander fijn.
  • Meng in een grote kom de bosui, komkommer, cashewnoten, de helft van de koriander, chilisaus en de mihoen.

Lichte loempia’s

  • Vul een diepe schaal met warm water. Dompel de rijstvellen een voor een in het water tot ze glazig zijn. Leg de rijstvellen uit op het aanrecht. Verdeel als eerste de mihoen over de rijstvellen en vervolgens de rest van de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de rijstvellen op. Bewaar de resterende vulling voor  de salade.

Salade

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snijd de kontjes van de little gem en snijd de little gem in reepjes.
  • Voeg de mango, little gem, taugé en de sesamolie toe aan de resterende vulling van de loempia’s.

Serveren

  • Verdeel de lichte loempia’s over borden, serveer de salade en een bakje chilisaus ernaast. Strooi de resterende koriander eroverheen.

 


 



Dagopdracht:
Happy New Year: breng een nieuwjaarswens aan een ander

Waarom?
Uit minstens 50 studies is gebleken dat mensen die vrijwilligerswerk doen of iets goeds doen voor een ander zich fysiek gezonder, gelukkiger, minder gestrest voelen en beter slapen dan mensen die dit niet doen. Dus eigenlijk kun je zeggen dat je er zelf ook beter van wordt. Bijna de helft van alle Nederlanders boven de 18 jaar doet wel eens iets voor een ander, ben jij een van hen?

To do: 
  • Je hoeft niet meteen groot te denken, een vriendelijk gebaar doet al zo veel. Vandaag is de perfecte dag voor een welgemeende nieuwjaarswens. Je kunt zelf het beste bedenken hoe je dit invult: een persoonlijke brief waarin je een dierbare een goed jaar toewenst, een (zelfgebakken) traktatie langsbrengen bij de zorginstelling in je buurt, of pro-actief de stoep van de buurvrouw even aanvegen: het kan allemaal.
  • Maak een opsomming van de dingen die je al eens zomaar voor een ander hebt gedaan. Is het meer of minder dan je denkt?
  • Bedenk hoe je structureel kunt bijdragen aan je eigen geluk en dat van een ander door vanaf nu minimaal een uur per maand vrijwilligs iets goeds te doen.


Maak jouw eigen website met JouwWeb