Frisse Start - Dag 17

 

Kinderen kunnen de hele dag ravotten, springen, dansen en lachen. Dieren maken zelden gebruik van een stoel of bank. Naarmate we ouder worden zitten we toenemend steeds meer stil, terwijl dat niet ons natuurlijke gedrag is. Daarmee lopen we een hoop beweging en lol mis.

Ontbijt

Quinoa-ontbijt

  • 250 ml amandelmelk
  • 125 g quinoa
  • 25 g hele amandelen zonder vlies
  • 1  peren, conference
  • 25 g gedroogde abrikozen
  • 25 g gedroogde cranberries
  • ahornsiroop

Breng de amandelmelk met de quinoa aan de kook en kook circa 15 minuten op laag vuur tot de meeste melk is opgenomen. Roer de quinoa tussentijds een paar keer los. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen op keukenpapier. Snijd de peren in reepjes en verwijder het klokhuis. Snijd de abrikozen in reepjes. Meng de abrikozen, cranberries en de peer door de quinoa en verdeel over diepe borden. Bestrooi met amandelen en breng op smaak met ahornsiroop.


 

Broodje met avocadospread en groente-omelet

  • 0.5  avocado
  • olijfolie
  • 0.5  ui
  • 0.5 teentje knoflook
  • 0.5  paprika
  • 1.5 stengels bosui
  • 2  eieren
  • 50 ml melk
  • 2 verse volkorenbollen

Lunch

  • Halveer de avocado’s in de lengte, verwijder de pit en haal met behulp van een lepel het vruchtvlees eruit. Prak het vruchtvlees met een scheutje olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Pel en hak de knoflook.
  • Halveer de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
  • Snijd de bosui in ringetjes.
  • Meng de eieren met de melk en voeg een snufje zout toe.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de groente circa 5 minuten. Voeg het eimengsel toe aan de groente en bak de omelet circa 5 minuten op middelhoog vuur gaar.
  • Snijd de broodjes open en besmeer met de avocadospread. Snijd de omelet in porties en verdeel over de broodjes.

 

Tussendoor

(8stuks)

Chocolade-havermoutreep

  • 1  sinaasappel
  • 1  banaan
  • 50 g pindakaas
  • 1  ei
  • 1 el honing
  • 1 el boter
  • 40 g pinda's
  • 40 g hazelnoten
  • 150 g havermout
  • 70 g pure chocolade

Extra nodig

  • fijne rasp
  • ovenschaal of cakenlik
  • staafmixer met bijbehorend bakje

 

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rasp de sinaasappel op een fijne rasp. Pel de banaan en leg deze samen met de sinaasappelrasp, pindakaas, ei, honing en boter in het bakje van de staafmixer. Draai dit tot een pasta. Spatel hier pinda’s, hazelnoten en havermout doorheen. Duw dit stevig aan in een cakeblik. Bak circa 25 minuten in de oven en laat afkoelen. Laat de chocolade au bain-marie smelten. Schenk de chocolade in de ovenschaal en bedek de havermoutreep ermee. Laat de chocolade niet te lang uitharden, maar snijd er direct 8 repen uit. Zet de ovenschaal met de repen in de koelkast om uit te harden.

Tip: Je kunt de repen voorbereiden en tot gebruik circa een week bewaren in de koelkast.


 

Kerrie-bloemkoolsoep met knoflookgarnalen

  • 0.5  ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5  grote bloemkool
  • 200 g vastkokende aardappels
  • olijfolie om in te bakken
  • 0.5 el kerriepoeder
  • 0.5 l water
  • 50 ml kookroom
  • 1  groentebouillonblokjes
  •  bosje koriander
  • 200 g grote garnalen
  • 0.5  citroen

extra nodig

  • staafmixer
  • keukenpapier

 

Lunch

Kerrie-bloemkoolsoep

  • Pel en snipper de ui grof.
  • Pel en snijd de knoflook grof.
  • Snijd de bloemkool in roosjes.
  • Schil en snijd de aardappels in blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een brede pan en fruit de ui en de helft van de knoflook circa 2 minuten.
  • Voeg de bloemkool, aardappels en kerriepoeder toe en bak circa 4 minuten.
  • Schenk het water en de kookroom erbij en voeg de groentebouillonblokjes toe. Breng aan de kook. Kook in circa 8 minuten gaar. Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde massa en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
  • Pluk de koriander en voeg toe aan de soep.

 Knoflookgarnalen

  • Maak de garnalen indien nodig schoon. Dep de garnalen droog met keukenpapier.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de garnalen met de resterende knoflook om en om in circa 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Halveer de citroen en blus de garnalen af met het sap van de citroen. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. 

Serveren

  • Verdeel de kerrie-bloemkoolsoep over soepborden/soepkommen. Verdeel de garnalen over de soep.


Dagopdracht:
Stiekem bewegen

Waarom?
We hebben al eerder gedemonstreerd dat naast intensief sporten, ook dagelijkse beweging ontzettend belangrijk is. Wandelen, fietsen, schaatsen of stofzuigen: het maakt eigenlijk niet uit. Door jezelf aan te leren bepaalde activiteiten te combineren met beweging, wordt het snel makkelijker om je lijf soepel te houden.

Kies uit de volgende activiteiten, tot je vandaag 30 minuten bij elkaar hebt bewogen (gebruik een stopwatch!)

  • Stofzuigen: rug recht, een beetje door de knieën
  • Bellen: leer jezelf aan te ijsberen terwijl je telefoneert
  • Dansen: zet je favoriete nummer aan en ga los!
  • Tuinieren: dan ben je bovendien lekker buiten
  • Traplopen: in plaats van lift of roltrap
  • Boodschappen doen: maar niet met de auto! Wandel of fiets desnoods twee keer heen en weer
  • Opruimen: de zolder, kelder, schuur of het rommelhok
  • Spelen met de kinderen: tikkertje, verstoppertje, paaltjesvoetbal, houdt je jong en fit
  • Buikspieren aanspannen: terwijl je achter de computer zit een minuut lang aanspannen
  • Wallsit: steeds als je naar het toilet gaat 30 seconden wallsit uitvoeren (of rennen op de plaats)