Frisse Start - Dag 16

 

“Het moderne leven is haastig, oude zekerheden raken verloren voor nieuwe waarheden, die elkaar steeds sneller opvolgen. Mensen zijn gedwongen om zich in korte tijd en onder hoge druk aan steeds nieuwe omstandigheden en ideeën aan te passen.” Het zijn woorden die goed passen in 2015, maar deze uitspraak is ruim 100 jaar oud!

Ontbijt

Pompoenbrood

  • 425 g pompoen
  • 500 g bloem
  • 250 g volkorenbloem
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 275 g honing
  • 170 ml volle yoghurt
  • 3  eieren
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 100 g pure chocolade
  • 1 klontje roomboter

Extra nodig

  • pureestamper
  • bakblik

Pompoenpuree

  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en halveer de pompoen. Verwijder de pitten en snijd de pompoen in blokjes.  Kook de pompoen in circa 15 minuten gaar. Giet af en stoom droog. Pureer met een pureestamper en laat afkoelen.

 

Pompoenbrood

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Meng in een kom bloem, kaneelpoeder, bakpoeder en een mespuntje zout.
  • Meng in een andere kom honing, yoghurt, eieren, pompoenpuree en olie.
  • Meng de droge ingrediënten door de natte ingrediënten.
  • Breek de chocolade in grove stukken en roer door het beslag.
  • Vet het bakblik in met boter en verdeel het beslag over het bakblik. Bak het pompoenbrood in de oven in circa 45 minuten gaar.

 

Rijstmiesalade met garnalen, gebakken courgette en taugé

  • 0.5 l water
  • 150 g rijstmie
  • 1 takjes tijm
  • 0.5  courgette
  • 0.5  rode ui
  • zonnebloemolie
  • 1 el ketjap
  • 1 el sojasaus
  • 0.5 el gembersiroop
  • 125 g taugé
  • 125 g Hollandse garnalen

 

Lunch

  • Breng het water aan de kook.
  • Leg de rijstmie in een kom met tijm.
  • Giet het kokende water over de rijstmie en dek de kom af met een bord.
  • Laat circa 5 minuten staan en giet af. Spoel koud met water.
  • Snijd de courgette in kleine stukjes. Pel en hak de knoflook.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Bak de courgette met knoflook en ui circa 3 minuten.
  • Blus af met ketjap, sojasaus en gembersiroop.
  • Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Meng de courgette met de rijstmie, de taugé en de Hollandse garnalen. Je kunt de salade warm of koud eten.

 

Tussendoor

Doperwten-fetahapjes

  • 2 vellen filodeeg
  • 50 g doperwten
  • 25 g feta
  • 25 g pijnboompitten
  • 5 takjes munt
  • olijfolie

Extra nodig

  • bakpapier
  • kwastje

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Prak de doperwten samen met de feta en pijnboompitten totdat het een beetje plakt. Snijd de munt fijn en voeg deze toe aan de doperwten, breng dit op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Halveer de filodeegvellen en schep op elk filodeegvel 1 eetlepel doperwtenpasta. Herhaal dit totdat de filodeegvellen op zijn. Leg de doperwten-fetahapjes op een met bakpapier beklede ovenplaat, bestrijk ze met een beetje olie en bak ze in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Tip: de vulling is ook lekker met couscous, noten en verschillende soorten groente.


 

Chicken supreme burritos

  • 0.5 l water
  • 0.5  kippenbouillonblokje
  • 200 g kipfilet
  • 0.5  rode ui
  • 0.5  ananas
  •  krop ijsbergsla
  • 1.5  trostomaten
  • 1  rijpe avocado's
  • 0.5 bosje koriander
  • 200 g kidneybonen
  • 25 g jalapeño slices
  • 2 el chilisaus
  • 4  bloemtortilla's
  • 1.5 el crème fraîche

 

Diner

Gepocheerde kip

  • Breng een pan met het water en het kippenbouillonblokje tegen de kook aan.
  • Pocheer de kipfilet in circa 12 minuten gaar. Snijd de kipfilet in gelijke repen.

Chicken supreme burritos

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de ananas. Snijd de ananas in blokjes.
  • Snijd de ijsbergsla fijn.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Halveer de avocado’s in de lengte, verwijder de pit en pel de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Houd een paar takjes koriander achter en snijd de rest fijn.
  • Giet de kidneybonen af en spoel schoon.
  • Snijd de jalapeño slices fijn.
  • Meng in een kom de ui, ananas, sla, tomaten, avocado, kidneybonen, koriander en de jalapeño slices.
  • Voeg de chilisaus toe en meng alles goed door elkaar.
  • Leg de bloemtortilla’s uit op het aanrecht en verdeel de crème fraîche erover.
  • Verdeel het mengsel over de tortilla’s en leg de kip en de achtergehouden takjes koriander er bovenop. Rol de tortilla’s op en snijd in gelijke schuine stukken.

Serveren

  • Verdeel de chicken supreme burritos over borden. 


Dagopdracht:
Zet het geluid even uit

Waarom?
Een omgeving waarin geen ongewenste geluiden te horen zijn, heeft positieve effecten op je gezondheid, slaapritme, concentratie en stressniveau. Je zult snel merken dat door stilte je aandachtspier sterker wordt: je let meer op de ontelbare blaadjes in de bomen, het geluid van vogels in de tuin klinkt nog mooier en de smaak van ingrediënten is extra goed te proeven.

To do:

  • Houd een stiltedag(deel) in een omgeving waar jij je fijn voelt en waar je weet dat het geluidsniveau laag is. Geschikte plekken zijn je thuisomgeving, een natuurgebied of een meditatieruimte.
  • Een hele dag stil zijn is wellicht niet haalbaar, maar kies dan een aantal achtereen gesloten uren voor deze uitdaging.
  • Stilte is: geen telefoon, geen tv, games, films, gesprekken, muziek, of omgevingen met veel mensen.
  • Een stiltedag betekent zeker niet dat je geen dingen mag doen: wandelen, tuinieren of lekker koken zijn prima activiteiten. Maar gewoon rustig zitten is ook goed.
  • Laat de stilte op je inwerken. Na een kwartier kun je al intense rust ervaren en je zintuigen sterker waarnemen. Door het creëren van rust en stilte maak je in je hoofd ruimte voor creativiteit, inspiratie, helderheid en emotie.