Kokosvet als natuurlijk zalfje

Ik gebruik geen crèmes, zalfjes en lotions. In veel van deze smeersels zitten geur- en kleurstoffen zodat je nou juist het tegenoverstelde bereikt van wat je wilt: een gezonde huid. Als je eenmaal aan het smeren begint, blijf je dagelijks bezig. Daarnaast zijn er veel crèmes die stofjes bevatten die er juist voor zorgen dat je ‘verslaafd’ raakt aan het smeren. Want als jij er mee stopt, is je huid aan het smeersel gewend en krijg je last van een slechte huid, kortom: je wilt weer smeren.

Kokosvet is enorm lekker op een pannenkoek of broodje, super goed als natuurlijke crème en je kunt er zelfs je tanden mee poetsen. Maar waarom is kokosvet zo gezond?

* Kokosvet bevat veel laurinezuur
* Kokosvet geeft ons eerder een verzadigingsgevoel
* Kokosvet levert vitaminen
* Kokosvet verbetert onze stofwisseling
* Kokosvet verbetert de schildklierfunctie
* Kokosvet geeft een toename van energie, verbeterde slaappatroon en zorgt voor gewichtsverlies.

Kokosvet bestaat bijna alleen maar uit verzadigde vetten. Helaas staan deze vetten bekend als ‘slecht’. Ze zouden veel cholesterol bevatten en een echte dikmaker zijn. Verzadigde vetten hebben de eigenschap zich eerder om te zetten in lichaamsvet dan onverzadigde vetten maar daarmee zijn ze nog geen dikmaker. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor wat je in je mond stopt. En laten er nu super veel verzadigde vetten in koekjes, chips, taartjes etc. zitten. Aan jou de keus dus. Verzadigde vetten (net als roomboter) hebben de goede eigenschap dat ze moeilijk beïnvloedbaar zijn voor invloeden van buitenaf als hitte en zuurstof. Daarom kun je deze vetten beter verhitten. Er is nog wel een klein verschilletje. Zo kun je voor verhitten beter de ontgeurde kokosvet gebruiken. Dit is kokosvet uit een latere persing waar de kokossmaak uit is gehaald. Zo smaakt je biefstukje dus niet naar kokos.
Extra vierge kokosvet kun je beter koud gebruiken. Het is kokosvet uit de eerste koude persing. Doordat de kokosvet laag is verwarmd blijven alle goede vitaminen en mineralen in het vet bestaan.

Kokosvet bevat veel laurinezuur. Dit is een nutriënt dat een grote rol speelt bij het in balans houden van ons afweersysteem. Dus wacht even met het opzij zetten van alle verzadigde vetten want laurinezuur vernietigt ook nog het lipide membraan van omhulde virussen, schimmels en bacteriën in ons lichaam.

Vet op je huid smeren als je last van pukkeltjes hebt, lijkt misschien niet een heel logisch plan. Over het algemeen verstopt vet juist je poriën, en dat uit zich in het op je huid liggen van je crème of smeersel. Kokosvet heeft dus als voordeel dat het laurinezuur werkt als anti-bacterieel. Daarnaast wordt het laurinezuur op de huid omgezet in monocaprine en monolaurin. Deze stoffen vervangen de beschermende laag van je huid in plaats van hem te verwijderen of beschadigen zoals veel zeepproducten doen. Je zult merken dat wanneer je kokosvet op je huid smeert, je huid superzacht wordt. En je hoeft het ook niet dagelijks te blijven smeren, gebruik het wanneer jouw huid het nodig heeft.

Een slechte of onregelmatige huid geeft vaak iets aan. Zo kunnen bijvoorbeeld pukkeltjes of mee-eters op je kin een verstoorde hormoonhuishouding aangeven of een vette huid kan duiden op een verstoorde stofwisseling. Smeren heeft dan niet zo veel zin. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon levert een gladde, gezonde huid op: het is absoluut niet noodzakelijk om een smeersel op je gezicht te smeren. Ook stress, te weinig vocht en een slecht voedingspatroon kunnen veroorzaker zijn van een slechte huid. Probeer altijd eerst naar een van deze peilers te kijken voordat je gaat smeren, bekijk eerst de oorzaak van je slechte huid en kijk of je daar iets kunt verbeteren, smeren kan altijd nog.