Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Frisse Start - Dag 7

 

Het klinkt misschien niet echt als een uitdaging, maar in de praktijk blijkt het toch een grotere opgave dan gedacht: handen wassen. En dan vooral: goed wassen en vaak genoeg. Een frisse start begint met frisse handen. Zeker in de tijd van het jaar waarin griep heerst, is persoonlijke hygiëne erg belangrijk. Je omgeving zal je dankbaar zijn.

ontbijt

Kokos-havermoutpap

  • 200 ml kokosmelk
  • 75 g havermout
  • 25 g geraspte kokos
  • 25 g amandelschaafsel
  • 0.5 el rietsuiker
  • 0.5  mango

Breng in een pan de kokosmelk met de havermout aan de kook en laat circa 5 minuten op laag vuur koken. Roer de rietsuiker erdoor. Rooster de kokos en het amandelschaafsel in een droge koekenpan in circa 2 minuten goudbruin. Schil en snijd de mango in stukjes. Verdeel de kokos-havermoutpap over soepkommen of diepe borden. Verdeel met de mango en bestrooi met kokos en amandelschaafsel.


 

Gevulde kropsla met quinoa

  • 150 g quinoa
  • 200 g kalkoenfilet
  • zonnebloemolie
  • 1.5 teentjes knoflook
  • 75 ml volle yoghurt
  • 0.5  kropsla
  • 1 rijpe trostomaten
  • 1  avocado's
  • 0.5 bos bosui

Extra nodig

  • keukenpapier

lunch

  • Spoel de quinoa af.
  • Kook de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Dep de kalkoenfilet droog. Snijd de kalkoenfilet in reepjes.
  • Verwarm een grillpan en gril de kalkoenreepjes om en om goudbruin.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Meng de knoflook met de yoghurt en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Pluk de kropsla.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Snijd de bosui in ringetjes.
  • Halveer de avocado’s in de lengte, verwijder de pit en haal met behulp van een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Verdeel de quinoa, tomaten, bosui, avocado’s, kalkoenreepjes en de knoflooksaus in de kropsla en serveer.

 

tussendoor

Fruitsalade

  • 1  kiwi's
  • 0.5  appel
  • 0.5  peer
  • 0.5  mango
  • 125 g blauwe bessen

Schil de kiwi’s en snijd ze in blokjes. Snijd de appel van het klokhuis en snijd in blokjes. Snijd de peer van het klokhuis en snijd in blokjes. Schil de mango en snijd deze van de pit, snijd vervolgens in blokjes. Meng al het gesneden fruit met elkaar en de blauwe bessen. Verdeel over 4 bakjes.

Tip: om te voorkomen dat de appel bruin wordt, kun je deze vlak voor je de salade gaat eten toevoegen.


 

Zoete aardappel-koolpannenkoek

  • 0.5  spitskool
  • 1  zoete aardappels
  • 0.5 bol bol mozzarella
  • 75 g bloem
  • 1  eieren
  • olijfolie om in te bakken
  • 1  avocado's
  • 1  tomaten
  • 1 blikjes tonijn op water à 130 g
  • 37 g veldsla
  • olijfolie extra vierge
  • balsamico glaze

Extra nodig

  • rasp

 

diner

  • Snijd de spitskool in vieren, verwijder de kern en snijd de spitskool in hele dunne reepjes.
  • Schil en rasp de zoete aardappels.
  • Snijd de mozzarella in blokjes.
  • Meng de kool en de aardappels met de bloem. Voeg de eieren en de mozzarella toe en kneed met je handen door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verhit scheutjes olie in twee koekenpannen en verdeel het koolmengsel over de pannen. Druk het mengsel aan met een natte lepel en bak de pannenkoeken op laag vuur aan de onderkant goudbruin en krokant. Draai de pannenkoeken met behulp van een deksel of pan om en bak ook de andere kant op laag vuur goudbruin en krokant.
  • Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snijd de avocado’s in repen.
  • Snijd de tomaten in parten.
  • Meng de avocado’s, tomaten, tonijn en veldsla met een scheut olijfolie extra vierge en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren

  • Snijd de zoete aardappel-koolpannenkoeken doormidden en verdeel ze over borden. Verdeel de salade erover en spuit de balsamico glaze erover.


Dagopdracht:
Was je handen goed en vaak genoeg

Waarom?
Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan veel infecties voorkomen. De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen kunnen deze op het voedsel terechtkomen en zo besmetting veroorzaken.

Was je handen goed

  • Zet de kraan aan en maak je handen nat;
  • Gebruik vloeibare zeep om je handen te wassen;
  • Verdeel de zeep over heel je hand, dus ook tussen je vingers en onder je nagels;
  • Spoel de zeep goed van je handen (minimaal 10 seconden);
  • Droog je handen af aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.
Tip: heb je sieraden om je vingers of om je handen? Ook daar kunnen bacteriën zich ophopen, dus doe ze af (of was ze mee) en droog ze na het wassen.

Vaak genoeg
Belangrijke momenten om je handen te wassen, zijn:
  • na het aanraken van rauwe groente en eieren, rauw vlees, vis en gevogelte;
  • na het aanraken met de prullenbak;
  • na het aanraken van vuile was;
  • na ieder toiletbezoek;
  • na hoesten, niezen of het snuiten van je neus (zeker bij het koken) ;
  • na het verschonen van luiers;
  • na contact met (huis)dieren;
  • voor het klaarmaken van voedsel;
  • voor de maaltijd;
  • voor en na het behandelen en verzorgen van (open) wonden.
Tip: als alleen jij je houdt aan de regels, zijn er nog genoeg anderen die jou kunnen besmetten. Zorg dat het hele gezin of al je huisgenoten meedoen. Vooral kinderen hebben de neiging overal aan te zitten en zijn ideale griepverspreiders, ook wanneer ze zelf niet ziek zijn.