Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Frisse Start - Dag 26

 

Voedingsexpert en journalist Michael Pollan stelt: “eet alleen wat je oma zou herkennen als eten.” Klinkt simpel, maar in deze tijd vol voorverpakte en bewerkte producten kan dat nog best een uitdaging zijn.

Ontbijt

 

Romige rijst met citruscompote

  • 0.5  vanillestokje
  • 250 ml amandelmelk
  • 75 g paprijst
  • 0.5 tl gemalen kardemom
  • 0.5  rode grapefruit
  • 1  sinaasappels
  • 1 takjes basilicum
  • 25 g pecannoten

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met de paprijst, vanillemerg, vanillestokje en de kardemom aan de kook en kook de rijst in circa 12 minuten gaar. Roer regelmatig goed door om aanbranden te voorkomen. Verwijder het vanillestokje. Schil het citrusfruit en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Pluk en snijd de basilicum fijn. Hak de pecannoten. Meng het citrusfruit met de basilicum en de noten. Verdeel de rijst over schaaltjes en schep het citrusfruit erop.


 

Sandwich met rookvlees en tomatentapenade

  • 2 grote trostomaten
  • olijfolie
  • 1 takjes basilicum
  • 1 el zwarte olijven
  • 2  boterhammen
  • 0.5 kleine kropsla
  • 200 g rookvlees
  • 50 g rucola

Extra nodig

  • staafmixer met bijbehorend bakje

 

Lunch

  • Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de tomatenpartjes circa 3 minuten op hoog vuur.
  • Vul het bakje van de staafmixer met de tomaten, de basilicum, olijven en een snufje zout en maal het tot een smeerbare pasta.
  • Snijd de broodjes open en besmeer beide helften rijkelijk met de tomatentapenade.
  • Pluk de blaadjes van de sla en leg op elke helft een blaadje sla.
  • Verdeel het rookvlees over de broodjes en leg er wat rucola op.

Tip: door zelf brood te maken en rookvlees bij de ambachtelijke slager te halen, vermijd je e-nummers.


 

Tussendoor

Tomatenomelet

  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 0.5 stengel bleekselderij
  • 0.5 tl gedroogde tijm
  • 2.5  eieren
  • 50 ml melk
  • 1 el bloem
  • 25 g oude kaas

Extra nodig

  • zeef
  • blender

 

Giet de tomaten op een zeef en laat uitlekken. Mix de tomaten, bleekselderij, tijm, eieren, melk en bloem in de blender circa 10 seconden op halve kracht. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Rasp de kaas en meng de kaas door de omelet. Verhit de pan met een scheutje olie. Schenk hier de omelet in en bak circa 5 minuten op middelhoog vuur. Leg een deksel op de pan en doe het vuur uit, zodat de tomatenomelet iets verder gaart. Serveer de tomatenomelet warm of koud.

Tip: je omelet wordt extra luchtig door de eieren en andere ingrediënten te mixen in een blender.


 

Couscoussalade

  • 250 ml groentebouillon
  • 0.5  groentebouillonblokje
  • 150 g couscous
  • 0.5 krop andijvie
  • 50 g dadels zonder pit
  • 0.5  granaatappel

Harissa-makreel

  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 0.5 el harissa
  • 2  gerookte makreelfilets

Ras el hanout-tzatziki

  • 1 teentjes knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 tl ras el hanout
  • 0.5  komkommer
  • 75 ml Griekse yoghurt

Extra nodig:

  • rasp

 

Diner

Couscoussalade

  • Breng een pan met het water en het bouillonblokje aan de kook.
  • Strooi de couscous in een grote kom, schenk de bouillon erop en dek af met een bord. Laat de couscous circa 10 minuten wellen. Roer los met een vork.
  • Was de andijvie en snijd de andijvie in dunne repen.
  • Snijd de dadels fijn.
  • Haal de pitjes uit de granaatappel.
  • Meng de dadels, de andijvie en de granaatappelpitjes door de couscous.

Harissa-makreel

  • Meng in een kom de olie met de harrisa.
  • Haal het vel van de makreel, pluk het visvlees en meng door de harissa-olie

Ras el hanout-tzatziki

    • Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de knoflook en ras el hanout circa 2 minuten. Laat afkoelen. 
    • Rasp de komkommer fijn en knijp met je handen een beetje van het vocht eruit.
    • Meng in een kom de komkommer met de Griekse yoghurt en meng de ras el hanout met knoflook erdoor.

    Serveren

    • Verdeel de couscoussalade over borden en verdeel daarover de harrisa-makreel. Serveer met een schep ras el hanout-tzatziki.

     



    Dagopdracht:
    Ga voor een dagje onbewerkt (zonder e-nummers)

    Waarom?
    E-nummers zijn toevoegingen die voedingsmiddelen ‘verbeteren’, goedgekeurd door de (Europese) overheid. Hierdoor blijven producten bijvoorbeeld langer houdbaar, hebben ze meer kleur of een betere structuur. Het kunnen natuurlijke stoffen zijn, maar ook kunstmatig. E-nummers vind je vooral in kant-en-klare producten, zoals maaltijden, tussendoortjes, koek, snacks of dranken, maar ook in minder voor de hand liggende producten, zoals gedroogd fruit.

    To do:
    • Laat alle voorverpakte, bewerkte en al bereide producten even achterwege vandaag.
    • Twijfel je of een product e-nummervrij is? De allermakkelijkste vuistregel geldt: verse producten hebben geen ingrediëntenlijst of zelfs verpakking, ze bestaan uit 1 ingrediënt.
    • Over het algemeen wordt er bij de productie van biologische producten minder vaak gebruikgemaakt van e-nummers.
    • Let vandaag bewust op hoeveel kant-en-klaar producten je normaal eet. Lees alle verpakkingen om er zelf achter te komen hoeveel toegevoegde stoffen je binnenkrijgt.
    • Als je zelf brood, pasta en tussendoortjes maakt, heb je veel meer invloed op wat je precies binnenkrijgt. Ook sauzen bevatten veel toegevoegde stoffen, maar je kunt ze prima zelf maken. Mayonaise, ketchup of appelmoes maak je vers en per gewenste hoeveelheid.