Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Frisse Start - Dag 23

 

Ontspannen is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. Goed ademen, slapen, en rustgevende oefeningen horen erbij, maar ook even je hoofd leegmaken met een heerlijke film of boek kan heel relaxerend werken.

Ontbijt

(4 stuks)

Bananenpannenkoeken

  • 2  rijpe bananen
  • 125 g bloem
  • 1 el poedersuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 1  ei
  • 250 ml sojamelk
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el ahornsiroop

Prak de bananen met een vork fijn. Meng in een kom de bloem, poedersuiker, bakpoeder en het zout. Mix in een andere kom de geprakte bananen, het ei en de melk. Roer met een garde het bloemmengsel door het bananenmengsel. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schep een soeplepel beslag in de pan. Bak de bananenpannenkoeken rondom in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Herhaal tot het beslag op is. Verdeel de bananenpannenkoeken over borden en lepel de ahornsiroop eroverheen.


 

Kikkererwtensalade met koriander en spek

  • 75 g spekreepjes
  • 50 g hazelnoten
  • 250 g kikkererwten uit blik
  • 0.5  sjalot
  • 0.5 teentje knoflook
  •  bos koriander
  • 25 g rucola
  • 0.5  rode paprika
  • 100 g feta
  • olijfolie extra vierge

 

Lunch

  • Bak de spekreepjes in een verwarmde koekenpan knapperig.
  • Verwarm en koekenpan zonder vetstof.
  • Rooster de hazelnoten goudbruin in circa 5 minuten.
  • Houd de pan in beweging zodat ze gelijkmatig kleuren.
  • Giet de gekookte kikkererwten af.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Pel en hak de knoflook.
  • Snijd de koriander en rucola fijn.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Giet de feta af.
  • Meng alle ingrediënten met elkaar.
  • Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en besprenkel met olijfolie.

 

Tussendoor

 

Bananenmilkshake

  • 1.5  bananen
  • 0.5  citroen
  • 50 g rood fruit
  • 150 ml sojamelk
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 1 el chiazaad
  • 5  ijsklontjes

Extra nodig

  • blender

Pel de bananen. Rasp de citroen. Doe de bananen met het rood fruit en citroenrasp in de blender. Voeg de sojamelk, Griekse yoghurt, chiazaad en ijsklontjes toe en mix alles tot een romige milkshake.


 

Spruitenstamppot

  • 400 g kruimige aardappelen
  • 0.5  knolselderij
  • 200 g spruiten
  • 37 ml melk
  • 1 el mosterd
  • 2.5 takjes peterselie
  • 1  biefstukken à 200 g
  • zonnebloemolie
  • 0.5 klontje boter

Zongedroogde tomatensaus

  • 0.5  rode ui
  • 0.5 teentje knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 140 g zongedroogde tomaten
  • 1 tl suiker
  • 75 ml water

Extra nodig:

  • pureestamper
  • aluminiumfolie

 

Diner

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.

Spruitenstamppot

  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Schil en snijd de aardappels en knolselderij in gelijke stukken.Kook de aardappels en knolselderij in circa 20 minuten gaar.
  • Verwijder de kontjes van de spruitjes. Voeg de spruitjes circa de laatste 10 minuten toe aan de aardappels en de knolselderij.
  • Giet de aardappels, knolselderij en de spruiten af en stoom ze droog.
  • Pureer de aardappels, knolselderij en de spruiten met een pureestamper.
  • Verwarm de melk. Maak de puree smeuïg met de melk.
  • Pluk en hak de peterselie fijn. Roer de peterselie door de puree en breng op smaak met de mosterd en een beetje zout en peper.

Zongedroogde tomatensaus

  • Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, tomatenpuree en de zongedroogde tomaten circa 2 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree en de suiker toe en bak circa 1 minuut.
  • Schenk het water erbij en laat het geheel circa 5 minuten rustig koken.
  • Breng de saus op smaak met een beetje zout en peper.

Biefstukken

  • Bestrooi de biefstukken met een beetje zout en peper.
  • Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Schenk een beetje olie in de pan en bak de biefstukken circa 4 minuten op één kant. Zet het vuur wat lager, draai de biefstukken om en bak nog circa 3 minuten.
  • Voeg de boter toe en roer de biefstuk door de smeltende boter.
  • Zet het vuur uit en dek af met aluminiumfolie.

Serveren

  • Snijd de biefstukken in dunne plakken. Verdeel de spruitenstamppot, zongedroogde tomatensaus en de plakken biefstuk over de borden.

 



Dagopdracht:
Take your foodie-film-time: languit ontspannen

Vandaag gaan we lekker ontspannen op de bank films kijken. Geniet in je thuisbioscoop van mooie culinaire verhalen en hilarische kooktaferelen.

 

Kijk hier voor wat inspiratie :o)