Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Frisse Start - Dag 22

 

Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 100 liter thee per jaar. Dat zijn ongeveer 3 kopjes per persoon per dag.
Ben jij een theeleut?

Ontbijt

(12 stuks)

Blauwe bessen-speltcupcakes

  • 250 g speltbloem
  • 250 g havermout
  • 125 g bruine suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 0.5 tl baksoda
  • 1 mespuntje zout
  • 1  vanillestokje
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1  ei
  • 250 g blauwe bessen

Extra nodig

  • cupcaketray
  • cupcakevormpjes
  • speltbloem om te bestrooien

 

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray.Meng in een grote kom de bloem, havermout, bruine suiker, kaneelpoeder, bakpoeder, baksoda en het zout. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng in een andere kom het vanillemerg met de olie, yoghurt en het ei. Roer goed door. Meng de droge ingrediënten met de natte ingrediënten. Rol de blauwe bessen door een beetje speltbloem en roer de blauwe bessen voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes. Bak de cupcakes in de oven in circa 15 minuten gaar.


 

Spinazie-kaaspastasalade

  • 150 g penne
  • 50 g oude kaas
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 50 g walnoten
  • 50 g boerenachterham (plak van 1 cm dik)
  • 187 g jonge spinazie
  • 0.5 el rode pesto
  • 1.5 el olijfolie extra vierge
  • 12 ml balsamicoazijn

Extra nodig

  • rasp

 

Lunch

  • Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet af en spoel de pasta koud. Rasp de kaas.
  • Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
  • Snijd de olijven in ringetjes.
  • Snijd de boerenachterham in blokjes.
  • Meng in een grote kom de pasta, twee derde van de kaas, zongedroogde tomaten, walnoten, boerenachterham, spinazie, rode pesto, olijfolie extra vierge en de balsamicoazijn. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en bestrooi met de rest van de oude kaas.

 

Tussendoor

(6 stuks)

Sinaasappelrepen

  • 150 g dadels
  • 1  limoen
  • 2  sinaasappels
  • 3 el honing
  • 2 el zonnebloemolie
  • 90 g havermoutvlokken
  • 50 g lijnzaad
  • 30 g chiazaad
  • 40 g walnoten

Extra nodig

  • staafmixe en bijbehorend bakje
  • cakeblik

 

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Ontpit de dadels en halveer ze. Rasp de limoen en sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Meng de dadels, limoenrasp, sinaasappelrasp en -sap, honing en zonnebloemolie in het bakje van de staafmixer tot een pasta. Spatel de havermout, lijnzaad, chiazaad, walnoten erdoorheen. Druk het mengsel in het cakeblik en bak circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen voor je het in repen snijdt.

Tip: Bewaar de repen in de koelkast tot gebruik.


 

Knaloranje wortelsoep

  • 75 g zilvervliesrijst
  • 0.5 bosje bospeentjes
  • 2  tomaten
  • 100 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 0.5  groentebouillonblokje
  • 1 el gembersiroop

Croutons

  • 0.5 teentje knoflook
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • olijfolie om in te bakken

Balletjes

  • 200 g half om half gehakt
  • 0.5  ei
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el paneermeel

Extra nodig:

  • bakpapier

 

Diner

Knal oranje wortelsoep

  • Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Schil en snijd de bospeentjes in kleine stukjes.
  • Snijd de tomaten in stukjes.
  • Breng de bospeentjes en de tomaten in de kokosmelk en het water aan de kook en los het bouillonblokje er in op.
  • Laat de bospenen in circa 20 minuten gaar koken.

Croutons

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd het brood in blokjes.
  • Meng het brood met de knoflook en een scheutje olie op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Rooster het brood in de oven in circa 10 minuten bruin en krokant.

Balletjes

  • Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Meng het gehakt met ei, komijnpoeder en paneermeel en breng op smaak met een beetje zout en peper.
  • Rol met natte handen kleine balletjes van het gehakt en leg ze in de pan met water. Zodra de balletjes drijven zijn ze gaar.
  • Schep ze met een schuimspaan op een bord.

Knal oranje wortelsoep

  • Pureer de soep met de staafmixer en roer de gembersiroop erdoor.
  • Schep de balletjes voorzichtig in de soep en warm de soep even goed door.

Serveren
Verdeel de rijst over borden en schep de soep er op. Verdeel er vlak voor het serveren croutons over.



Dagopdracht:
Maak je eigen (kruiden)thee

Waarom?
Het drinken van zelfgemaakte thee (gemaakt van theebladeren, kruiden en planten) kan allerlei positieve effecten hebben. Kamille werkt bijvoorbeeld kalmerend, munt geeft energie en groene thee is goed voor je weerstand en je darmen. Vooral bij sterke theesoorten proef je groot verschil met gekochte thee in zakjes, en dat is niet alleen een smaakvoordeel: het wil wel eens voorkomen dat aan voorverpakte thee chemische zoetstoffen toegevoegd worden.

To do:
  • Kies op basis van hoe jij je voelt de soort thee en kruiden.
  • Pluk de kruiden, je kunt de blaadjes en steeltjes gebruiken. Van paardenbloem kun je ook de bloemen gebruiken. Wil je de kruiden en bloemen langer bewaren? Droog de kruiden dan tussen twee velletjes keukenpapier in een paar minuten in de magnetron of hang een bosje kruiden op z’n kop in keuken (dit duurt een dag)
  • Snijd het fruit in dunne plakken. Je kunt het fruit direct gebruiken of in de oven op circa 60 °C drogen.
  • Kneus harde ingrediënten, zoals peperkorrels, venkelzaadjes en kardemom in een vijzel. Een kaneelstokje kun je doormidden breken, zodat de smaak niet overheerst.
  • Meng de kruiden, specerijen en stukken fruit met de theebladeren en verdeel de thee met behulp van een theezeefje over een kop thee of in een theepot.
  • Kook het water op de juiste temperatuur, dan komt de smaak het meest tot zijn recht (en wordt het niet bitter). Bij sommige waterkokers kun je de temperatuur instellen, anders kun je gekookte water laten afkoelen.
Positief effect
Soorten kruiden en thee
Oppeppen
Matcha
Pepermunt
Roze peperkorrels
Kalmerend, beter slapen
Kamille
Rooibos
Helpt tegen verkoudheid en griep
Echinacea
Witte thee
Kaneel
Betere spijsvertering
Gember
Citroen
Kardemom
Venkel(zaadjes)
Detox
Paardenbloem
Brandnetel
Helpt tegen misselijkheid en darmkrampen
Venkel(zaadjes)
Gember
Kaneel
Energieboost, , weerstandverhogend, wekt eetlust op
Munt
Hibiscus
Groene thee
Ontstressen
Lavendel
Ginseng
Kamille
Helpt tegen constipatie
Kruidnagel
Werkt desinfecterend, helpt tegen verkoudheid
Salie
Helpt tegen verkoudheid en droge hoest
Tijm
Kurkuma
Antioxidantboost
Rooibos
Zwarte thee
Bloeddrukverlagend
Zwarte thee
Ontstekingswerend, verzacht pijn en verstopte ademhalingswegen
Kurkuma
Zwarte peperkorrels

 

De perfecte temperatuur
Hoe lang intrekken?
Theesoorten
Lekker met …
65 – 70 °C
2 – 3 minuten
Witte thee
Bessen, citrusvruchten en komkommer
70 – 75 °C
2 – 3 minuten
Gele thee
Jasmijn en perzik
75 – 80 °C
2 – 4 minuten
Groene thee
Citroen, munt, jasmijn
80 – 85 °C
5 – 7 minuten
Oolong thee
Perzik, ananas, citrusvruchten
95 – 98 °C
5 – 7 minuten
Kruidenthee zonder cafeïne (zoals rooibos en kamille)
Frambozen, (peper)munt, kaneel
95 – 98 °C
3 – 5 minuten
Zwarte thee
Citroen, vanille, peper
95 – 98 °C
3 – 5 minuten
Darjeeling thee
Kamille, rozenblaadjes, sinaasappel