Everyday-is-a-happy-day.jouwweb.nl

Frisse Start - Dag 15

 

Groene juices zijn hot. Overal op het internet en in kookboeken zie je de mooiste creaties voorbij komen. Maar waarom? Meer dan de helft van de volwassenen eet dagelijks te weinig groente en fruit. Groentesappen (eventueel met wat fruit) zijn een handige manier om je dagelijkse dosis te verhogen.

Ontbijt

Tropische ontbijtshake

  • 0.5  avocado
  •   ananas
  • 0.5  mango
  • 1  kiwi's
  • 250 ml amandelmelk

Extra nodig

  • blender
  • Halveer de avocado in de lengte, verwijder de pit, haal met behulp van een lepel het vruchtvlees eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Schil en snijd de ananas in blokjes.
  • Schil en snijd de mango in stukjes.
  • Schil en snijd de kiwi’s in stukjes.
  • Pureer de avocado, ananas, mango, kiwi’s en de amandelmelk in de blender tot een gladde shake.

 

Gevulde avocado

  • 1  avocado’s
  • 0.5  limoen
  • 0.5 bosjes radijsjes
  • 0.5  rode paprika
  • 50 g feta
  • 1.5 el zwarte olijven
  • 1  lente-uitjes
  • 0.5 el kappertjes
  • olijfolie
  • 25 g pompoenpitten

Lunch

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schraap de avocado’s leeg met een lepel. Bewaar de uitgeholde schillen voor de presentatie.

Snijd de radijsjes in plakjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes. Snijd de feta in blokjes en de olijven en lente-uitjes in ringetjes. Meng de avocado met de radijsjes, paprika, feta, olijven, kappertjes, limoenrasp en lente-uitjes en roer er een scheut olijfolie door. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan goudbruin.

Zet de avocadoschillen op borden en schep de salade erin.

Bestrooi met pompoenpitten en besprenkel met olijfolie.


 

Tussendoor

Bieten-frambozensap

  • 4  rauwe bieten
  • 100 g frambozen
  • 1.5  appels

Extra nodig

  • sapcentrifuge of blender

Was alle ingrediënten en snijd ze in vieren. Pers de ingrediënten door de sapcentrifuge. en serveer.

Tip: Je kunt dit sapje ook in de blender maken. Schil dan wel de bieten en haal het sapje door een zeef.


 

Pastinaakhutspot met dadel-appelstroopsaus

  • 400 g kruimige aardappels
  • 200 g pastinaak
  • 1  winterwortels
  • 100 ml melk
  • 1  rode uien
  • 50 g boter
  • 0.5  rode peper
  • 75 g dadels zonder pit
  • 32 g gemengde noten
  • 1.5 el appelstroop
  • 100 ml appelsap

extra nodig:

  • pureestamper

 

Diner

  • Schil en snijd de aardappels, pastinaak en de wortels in gelijke stukken. Breng de aardappels, pastinaak en wortels in een pan met een laagje water en een beetje zout aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar. Giet de aardappels met pastinaak en worteld af en stoom droog. Stamp fijn met een pureestamper en roer de melk erdoor. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
  • Smelt drie vierde van de boter in een koekenpan.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper in stukjes.
  • Bak de uien en de rode peper circa 5 minuten in de boter.
  • Hak de noten fijn.
  • Snijd de dadels in ringetjes en voeg met de noten toe aan de pan met uien en peper en bak circa 3 minuten mee. Voeg de appelstroop en appelsap toe en kook de appelsap in circa 5 minuten tot de helft in zodat de saus de juiste dikte heeft. Roer de rest van de boter erdoor zodat de saus mooi gaat glanzen.

 

Serveren
Schep de hutspot op borden, maak een kuiltje in het midden en schep de saus erin.



Dagopdracht:
Juice it yourself

Waarom?
Door sappen en smoothies zelf te maken, behouden onbewerkte (lees: rauwe) ingrediënten zoals groenten en fruit hun vitamines, mineralen, enzymen en antioxidanten. Door het drinken van sappen, worden de actieve stoffen binnen enkele minuten in je bloed opgenomen en krijg je een flinke energie-boost. Denk je dat groente drinken heel vies is? Kijk door de kleur heen en combineer met lekker zoet fruit, dan is het echt niet smerig!

Aan de slag:

  • Maak zelf sappen en smoothies met een staafmixer, blender, sapcentrifuge of slowjuicer. Als je gaat mixen, is het belangrijk om van tevoren eventuele klokhuizen, pitten en oneetbare schillen weg te snijden.
  • Voor dunner sap (zonder vezels) kun je het sapje na het mixen zeven.
  • Door fruit toe te voegen, maak je een groentesap zoeter.
  • Je kunt ook kruiden, specerijen en yoghurt, kokoswater, amandel- of andere notenmelk toevoegen om sap meer smaak te geven.
  • Wacht niet te lang met het opdrinken van je sapje: door blootstelling aan zuurstof, hitte, vocht en licht gaan vitamines en mineralen snel verloren.

Volg het sappen-stappenplan



Sapje of smoothie?
Het grootste verschil tussen sappen en smoothies zit in de bereidingswijze. Beide dranken zijn gemaakt van rauwe ingrediënten, alleen smoothies worden met de blender of staafmixer gemaakt Een smoothie bevat groenten en fruit inclusief vezels, met als voordeel dat je langer verzadigd blijft. Bij een sapcentrifuge worden de vezels gescheiden van het sap, waardoor alle vitamines en mineralen direct worden opgenomen in je bloed.

Het een is niet beter dan het ander, persoonlijke voorkeur speelt vooral een rol bij het kiezen voor een sap of smoothie.